• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Salgınla mücadelede D vitaminin önemi artıyor

Salgınla mücadelede D vitaminin önemi artıyor

editor by editor
13/01/2022
in Haberler
Reading Time: 3 mins read
A A

Covid-19’un Omicron varyantı birçok ülkede etkisini sürdürüyor. Yeni varyantla birlikte Türkiye dâhil pek çok ülkede vaka sayılarında gözle görünür bir artış yaşanıyor. Salgınla mücadelede aşı olmanın önemine işaret eden uzmanlar, aynı zamanda toplumsal bağışıklığın oluşmasında D vitamininin önemine de dikkat çekiyor. Son olarak Türkiye’de yapılan bir araştırmada D vitamini takviyesinin Covid-19’dan ölüm oranını 2,14 kat azalttığı tespit edildi. D vitamininin koronavirüsle mücadelede en etkili unsurlardan biri olduğu, yapılan son araştırmalarda bir kez daha kanıtlandı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesince yapılan “D Vitamini Takviyesinin Covid-19 Hastalığının Şiddetine Etkisi” başlıklı araştırma, D vitamininin tedavide etkili olduğunu ortaya koydu. Tıp dünyasının prestijli dergilerinden Nutrients’da da bilimsel makale olarak yayımlanan araştırmaya göre, D vitamini takviyesi Covid-19’dan ölüm oranını 2,14 kat, 8 günden fazla hastanede yatış sürecini ise yarı yarıya azaltıyor. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Proje Koordinatörü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, “Yaptığımız araştırmada hastanemizde tedavi gören hastalarımıza D vitamini takviyesi yaptığımızda yoğun bakım ünitesi de dahil, hastane yatış süresinin daha kısa olduğunu ve ölüm oranının daha az olduğunu gözlemledik” dedi. D vitamininin, bir vitaminden de öte hormon etkisi olduğunun ve birçok sistemi ilgilendirdiğinin bilindiğini aktaran Gönen, bu çalışmayla D vitamininin Covid-19 tedavisinde de faydalı olabileceğini gösterdiklerini dile getirdi.

Türkiye’de D vitamini eksikliği büyük bir sorun 

Toplum sağlığına katkı sağlamayı hedefleyen Muratbey, AR –GE Merkezi ve ülkemizdeki üniversiteler ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya koyduğu çalışmalarla D vitamininin önemine dikkat çekiyor. Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı ve Uşak Üniversitesi Tıp ve Sağlık Hizmetlerinde görevli öğretim üyeleri ile Muratbey Ar-Ge merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada 18-30 yaşları arasındaki üniversite öğrencilerinin D vitamini eksikliği düzeyleri değerlendirildi. Çalışmaya; tıp, diş hekimliği ve sağlık hizmetleri bölümlerinde öğrenim gören 100 (44 erkek ve 56 kadın) üniversite öğrencisi dâhil edildi. Kan serum analizleri sonucunda çalışmaya katılanların % 91’inde (Kadınlarda % 92.86, erkeklerde% 88.64) D vitamini eksikliği tespit edildi. Ar-Ge ekibi, 6. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Aile Hekimliği Kongresi’nde yaptığı sunumda da D vitamininin bağışıklık üstündeki düzenleyici etkilerinden dolayı pandemi sürecinde özel ilgi gördüğünün altını çizdi.  Kongre sunumunda paylaşılan verilere göre; “D vitamini immünmodülatör etkisiyle sitokin fırtınasını tetiklemeden bağışıklık sistemini güçlendirir. 20 Avrupa ülkesinin Covid-19 sıklığı ve ölüm oranları ile ortalama D vitamini seviyeleri karşılaştırılmış ve en düşük D vitamini seviyeleriyle hastalık sıklığı ve ölüm arasında kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. Türkiye’de her 3 yetişkinden 2’si D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Bu nedenle besinsel kaynağı sınırlı olan D vitamininin, destek şeklinde ya da D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerle alınması gerekmektedir,” açıklaması yapıldı.

Günlük D vitamini ihtiyacını ürünleriyle destekliyor 

Günlük D vitamini ihtiyacını ürünleriyle desteklediğini açıklayan marka, Muratbey Plus ve Muratbey Misto ürünlerinin 100 gramının, 5 mikrogram D vitamini içerdiğini açıkladı. Bu ürünlerin sadece 100 gram tüketilmesi ile T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi’nde (TÜBER) 2 yaş üstündeki tüm bireyler için önerilen günlük D vitamini gereksiniminin %33’ünü karşıladığı belirtildi.

Tags: #arge#beslenme#dvitamini#food#foodingredients#gida#omicron#peynir#vitamind#vitamintakviyesiCheeseCovidMuratbeypandemi
Previous Post

Sosyal medya paylaşımları markanızı ünlü edebilir

Next Post

Sofralar 2022 trendi very peri ile renkleniyor

editor

editor

Related Posts

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon
Haberler

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon

by fdturkey
16/06/2025
PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor
Haberler

PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor

by fdturkey
13/06/2025
Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor
Haberler

Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor

by fdturkey
13/06/2025
Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında
Haberler

Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında

by fdturkey
13/06/2025
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı
Haberler

Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı

by fdturkey
13/06/2025
Next Post
Sofralar 2022 trendi very peri ile renkleniyor

Sofralar 2022 trendi very peri ile renkleniyor

Beta Tea yılın itibarlısı ödülüne aday gösterildi

Beta Tea yılın itibarlısı ödülüne aday gösterildi

Ulusoy Un, Söke Değirmencilik paylarının tamamını satın aldı

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved