• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Sürdürülebilir gıda için bakliyatlar büyük önem taşıyor

Sürdürülebilir gıda için bakliyatlar büyük önem taşıyor

editor by editor
29/09/2022
in Haberler
Reading Time: 2 mins read
A A

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda gıda kaybı ve israfı konusunun önemi göz önünde bulundurularak alınan kararla 29 Eylül “Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Nüfus artışı ve buna bağlı olarak kaynakların bilinçsiz tüketimi uluslararası alanda ülkelerin gıda kaybının ve gıda israfının azaltılmasına yönelik sorunları gündeme getiriyor.

Gıda Mühendisi Ece Duru

Gıda Mühendisi Ece Duru, “2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7.7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Buna bağlı olarak su, toprak, enerji, emek ve sermaye gibi kaynakların büyük oranda boşa gitmesine de neden oluyor ve beraberinde küresel ısınma/iklim değişikliğine de etki ediyor. Kaynakları iyi planlayarak kullanmalıyız. Çünkü gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak bizlerin sorumluluğunda,” diye konuştu.

Gıdada sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi adına baklagillerin önemine dikkat çeken Duru, “Beslenmemizde çok önemli bir yere sahip olan baklagiller kısaca fasulye, nohut, mercimek, bezelye, bakla ve barbunya olarak bilinir. Bakliyatlar epey çeşitlilik göstermekle birlikte dünya nüfusu için önemli bir sürdürülebilir gıda olarak devam ediyor.  Tüm popülasyonlarda ve coğrafyalarda bakliyat tüketimi ve bakliyat çeşitliliği değişiklik gösterse de bakliyatların insan beslenmesindeki önemi çok yüksektir. Bakliyatlar zengin besin içeriğine sahiptir ve biyoyararlılık gösterir; yani 100 g pişmiş bakliyat besin içeriği sayesinde beslenmelerin kalitesini artırabilecek yeterli miktardır. Yüksek protein içeren bakliyatlar günlük besin ihtiyacımız olan enerjiyi sağlar. Demir, folik asit, potasyum ve çinko içeriği sayesinde beslenmedeki bu minerallerin eksikliğini gidermede yardımcı olur. Bakliyatlardaki potasyum pirince göre karşılaştırıldığında 2 ila 11 kata kadar daha fazladır. Potasyumun hipertansiyonu azaltmada önemli bir role sahip olduğu söylenebilir.  Araştırmalara göre dünya nüfusunun %30 una yakın kişide çoğunlukla kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliği olduğu bilinmektedir. Bu vakaların %50 si yetersiz beslenmeden kaynaklı olduğu belirtiliyor. Pirince oranla bakliyatlar 2 ila 16 kata kadar daha fazla demir içeriğine sahiptir ve globalde bakliyat tüketimi demir eksikliğini azaltmada önemli bir etkiye sahip olacaktır. Folik asit hamilelik için önemli bir mineraldir ve globalde verilere göre kadınların %50 sinden azı hamilelik döneminde besin takviyesi olarak folik asit alıyor. Bakliyatlar folik asit içeriği bakımından zengindir ve bakliyatlar pirince göre 40 ila 60 kat daha fazla folik asit içerir. Artan bakliyat tüketimi beslenmedeki folik asit seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Artan bakliyat tüketimi ile birlikte, bakliyatların çinko içeriği sayesinde gelişmekte olan ülkelerde çocuklar arasında yaygın olan beslenmeden kaynaklı çinko eksikliğini önemli ölçüde azaltmaya yardım edeceği düşünülmektedir,” dedi.

Tags: #bakla#bezelye#duru#durugıda#gida#gıdadönüşümü#gıdaendüstirisi#gıdafaaliyetleri#gıdaisrafı#gıdakaybı#gıdakrizi#hububat#iklim#iklimdeğişikliği#mercimek#nohut#sürdürülebilir#surdurulebilirgida#sürdürülebilirlik#tahıl#urunbaklagil
Previous Post

Dünya çapında süt proteini izolatı endüstrisinin yükselişi sürüyor

Next Post

F İSTANBUL, 2023 yılında gıda ve ambalaj sektörünün önemli firmalarını bir araya getirmeyi hedefliyor

editor

editor

Related Posts

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon
Haberler

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon

by fdturkey
16/06/2025
PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor
Haberler

PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor

by fdturkey
13/06/2025
Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor
Haberler

Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor

by fdturkey
13/06/2025
Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında
Haberler

Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında

by fdturkey
13/06/2025
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı
Haberler

Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı

by fdturkey
13/06/2025
Next Post
F İSTANBUL, 2023 yılında gıda ve ambalaj sektörünün önemli firmalarını bir araya getirmeyi hedefliyor

F İSTANBUL, 2023 yılında gıda ve ambalaj sektörünün önemli firmalarını bir araya getirmeyi hedefliyor

Özbekistan, 3-5 Kasım tarihlerinde iki büyük fuara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

Özbekistan, 3-5 Kasım tarihlerinde iki büyük fuara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

Patates işleyicileri, en gelişmiş buharlı soyma çözümlerini kullanarak kârlılık ve sürdürülebilirliği iyileştiriyor

Patates işleyicileri, en gelişmiş buharlı soyma çözümlerini kullanarak kârlılık ve sürdürülebilirliği iyileştiriyor

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved