Bugün Tokyo’da, zeytinyağı dünyasında kaliteyi, yeniliği ve yaratıcılığı kutlayan uluslararası bir etkinlik olan Japan Olive Oil Prize (JOOP) ödül töreni düzenleniyor.
2025 edisyonunda, 28 ülkeden 577 zeytinyağı yarıştı ve JOOP, Zeytinyağı (EVOO) sektöründe dünya çapında en önemli yarışmalardan biri olarak kendini kanıtladı.
JOOP, sızma zeytinyağı mükemmelliğini teşvik ediyor ve Japon tüketicilerini yüksek kaliteli ürünleri tanımaları konusunda bilinçlendiriyor; masterclasslar, rehberli tadımlar ve eğitim faaliyetleriyle destek oluyor. Amaç, üreticileri desteklemek ve sofistike damak tadıyla bilinen Japon pazarında başarılarını artırmaktır.
İtalyan-Japon Ticaret Odası Genel Müdürü Davide Fantoni, “Çalışmamız ödül töreniyle bitmiyor, yıl boyunca devam ediyor. Yarışma kazananları farklı zamanlarda ve hem B2B hem de B2C ortamlarında tanıtılıyor. Bunlar arasında, alıcılar, distribütörler ve sektör profesyonelleriyle tanışmak için stratejik uluslararası bir vitrin olan Asya’nın en büyük gıda fuarı Foodex Japan da var,” dedi.
Japonya’daki sızma zeytinyağı pazarı, 2023’te yaklaşık 280 milyon euro’dan 2024’te yaklaşık 307 milyon euro’ya önemli bir büyüme gösterdi ve yıllık bazda %9,6 artış sağladı. Bu, IndexBox’ın Japan: Virgin Olive Oil – Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights (2024) raporunda belirtildi. Tahminler, Japon tüketicilerinin kaliteli ve sağlıklı ürünlere artan ilgisiyle, pazarın 2025’te 337 milyon euro’yu aşacağını gösteriyor.
Uluslararası jüri, 12 dünya çapında tanınan uzmandan oluşuyor ve kazananları, en yüksek uluslararası standartlara uygun kör tadım ve değerlendirme süreciyle seçti. Bu yılki jüri üyeleri: Antonio G. Lauro (İtalya), Fernando Martinez Roman (İspanya), Miciyo Yamada (Japonya), Alexis Kerner (ABD), M. Angeles Calvo Fandos (İspanya), Birsen Can (Türkiye), Marcelo Scofano (Brezilya), Na Xie (Çin), Hiromi Nakamura (Japonya), Mariko Shimada (Japonya), Stamoula Karambelas (Yunanistan), Hideaki Shibata (Japonya).
JOOP’un bu yılki jüri üyelerinden biri olan Birsen Can şu açıklamayı yaptı:
“Japon pazarı olgun ve talepkâr; bu yüzden net, sürekli ve hedefe yönelik iletişim çok önemlidir. Bu bağlamda JOOP, üreticilerin doğru şekilde konumlanmasına yardımcı olarak kritik bir rol oynayabilir.
Yağ kalitesine odaklanan yarışmanın yanında, 2020’den beri faaliyet gösteren JOOP Design Award, EVOO’nun estetik ve iletişimsel yönünü de ön plana çıkarıyor; ambalaj, etiket ve şişe tasarımları uluslararası tasarım uzmanlarından oluşan jüri tarafından değerlendiriliyor: Rafael Moneo (İspanya), Marc Sadler (Fransa), Ludovica Serafini ve Roberto Palomba (İtalya), Choi Byung Hoon (Güney Kore), Denis Guidone (İtalya).
Tören, Tokyo’nun tasarım merkezi Aoyama mahallesinde gerçekleşiyor ve üreticilere, tasarımcılara, alıcılara ve sektör tutkunlarına özel bir platform sunuyor. Sızma zeytinyağı dünyasında mükemmelliği ve yeniliği kutlamak için eşsiz bir fırsat.
JOOP 2025 winners:
Best of Flavoured
Agrumato-Method Calabrian Chili Olive Oil
Corto Olive Co.
United States Of America
Best of Polyphenol
HYPERELON ULTRA GOLD
G-TEAM
Greece
Best in Country
Best of Argentina
Siriano Gourmet
AIMURAI S.A.
Argentina
Best of Brazil
Estância das Oliveiras CORATINA
ESTÂNCIA DAS OLIVEIRAS
Brazil
Best of Croatia
Premiums
OPG Stranić
Croatia
Best of Greece
Terra Creta Organic EVOO
Melissa – Kikizas SA
Greece
Best of Italy
LECCIO DEL CORNO – TREBBIO
TREBBIO
Italy
Best of Jordan
MAIDA ARBOSANA
Al Maida Agricultural
Jordan
Best of Portugal
Casa de Santo Amaro PRESTIGE Extra Virgin Olive Oil PDO Azeite de Trás-os-Montes
TRÁS-OS-MONTES PRIME LDA
Portugal
Best of South Africa
Kielder Premium Selection EVOO
Kielder South Africa (PTY) LTD
South Africa
Best of Spain
Señorío de Camarasa Recién Hecho
SCA Santa Isabel de Torres
Spain
Best of Tunisia
Huile d’olivia red meat
Dear Goodness
Tunisia
Best of Turkey
Gaia Oliva Memecik
Gaia Oliva LTD ŞTİ
Turkey
Best of United States Of America
Frantoio Extra Virgin Olive OIl
Durant Olive Mill
United States Of America
Design Award
1st Place
RAMI TORTI IGP OLIO DI PUGLIA
AZIENDA AGRICOLA ADRIATICA VIVAI S.S.- RAMI TORTI
Italy
2nd Place
Boeira Extra Virgin Olive Oil
Quinta da Boeira – Arte e Cultura, Lda.
Portugal
3rd Place
Yiayia and friends
Nacaro foods P.C.
Greece