• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Puratos, Dünya Ekmek Günü’nü Turna Ekmeği ile Kutluyor

Puratos, Dünya Ekmek Günü’nü Turna Ekmeği ile Kutluyor

Puratos, bu yıl Dünya Ekmek Günü’nü, Anadolu’nun yerel buğday miraslarından Zerun ekşi mayası ile hazırlanan Turna Ekmeği ile kutluyor. 2023 yılından beri sürdürülen Yadigâr Buğdaylar Projesi kapsamında yeniden ekilen ve unutulmaya yüz tutmuş Zerun buğdayından üretilen Sapore Zerun ekşi mayasıyla hazırlanan bu özel ekmek, toprağın bilgeliğini ve çağın yeniliklerini aynı hamurda buluşturuyor

fdturkey by fdturkey
17/10/2025
in Haberler
Reading Time: 3 mins read
A A

Ekmekçilik, pastacılık ve çikolata alanlarında sunduğu yenilikçi ürün ve çözümlerle sektörün küresel öncülerinden biri olan Puratos, bu yıl Dünya Ekmek Günü’nü Anadolu’nun bereketli topraklarından doğan bilgiyle buluşturuyor.

Turna Ekmeği, yerel mirasın bilimin rehberliğinde yeniden can bulduğu; emeğin, toprağın ve sürdürülebilirliğin birleştiği bir hikâyeyi temsil ediyor.

Zerun Buğdayı: Zamanın Sakladığı Bir Lezzet 

Sivas’ın Kuşkayası Köyü Çalözü Mezrası’nda, yüzyıllar önce olduğu gibi bugün de toprağa umutla karışan Zerun buğdayı, dayanıklılığı, aromatik tadı ve tarihsel değeriyle Anadolu’nun nadide tohumlarından biri. Puratos Türkiye’nin 2023’te başlattığı Yadigâr Buğdaylar Projesi sayesinde yeniden üretime kazandırılan buğday, farklı disiplinlerden akademisyenlerin katkısıyla bilimsel olarak kayıt altına alındı ve yeniden ekildi. Buğdaydan elde edilen Sapore Zerun ekşi mayası, geliştirilen Turna Ekmeği’ne hem karakter hem de dayanıklılık kazandırıyor.

Zerun’un Yolculuğu

Turna Ekmeği’nin doğuşu, Puratos Türkiye’nin ekmekçiliğe bakışını da özetliyor. Marka, ekşi mayalı ekmeği bilgi, toprak ve insan emeğinin birleştiği bir değer olarak görüyor. Puratos Türkiye Genel Müdürü Bora Akın, bu anlayışı şu sözlerle anlatıyor: “Yüzyıllar boyunca orijinal yapısını koruyarak günümüze ulaşan yerel buğdayları biz ‘yadigâr buğdaylar’ olarak adlandırıyoruz. Çünkü her biri, toprağın belleğini ve geçmişin emeğini içinde taşıyor. Turna Ekmeği de bu yaklaşımın bir yansıması. Yadigâr buğdayları yeniden toprağa kazandırarak, hem geçmişin izini koruyor hem de ekmekçiliğin geleceğine bilgiyle yön veriyoruz.

Biz inanıyoruz ki bir ekmeğin hikayesi köklerle, toprakla ve emeğin sürekliliğiyle başlar.”

Bu bakış açısı, Puratos’un ekmekçiliğe olan yaklaşımını bir adım öteye taşıyor:

geçmişi belgeleyen, bugünü besleyen ve geleceğe bilgiyle yön veren bir dönüşüm hikayesine.

Yadigâr Buğdaylar: Toprağın Bilgeliğinden Sofraya

Puratos Türkiye’nin sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda 2023 yılında başlattığı Yadigâr Buğdaylar Projesi, Anadolu’nun yerel buğday mirasını koruma ve yeniden üretime kazandırma amacıyla hayata geçirildi. Sivas’ın Kuşkayası Köyü – Çalözü Mezrası’nda, nesiller boyunca Zerun buğdayını koruyan Aktan Ailesi’nin hikayesi, Puratos’un desteğiyle hazırlanan bir belgeselde kayıt altına alındı.

Bilim insanlarıyla birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda Zerun buğdayı yeniden ekildi, bu buğdaydan elde edilen Sapore Zerun ekşi mayasıyla da Turna Ekmeği reçetesi geliştirildi. Böylece bir tohum, yeniden toprağa dönerken bilgiyle ve emekle yeni bir hayata kavuştu.

Puratos ile Dünya Ekmek Günü: Geçmişten İlham, Geleceğe Sorumluluk

Puratos, Dünya Ekmek Günü’nü yalnızca bir gelenek değil, sürdürülebilir bir sorumluluk alanı olarak görüyor. Ekşi mayası yadigâr Zerun buğdayı ile geliştirilen Turna Ekmeği, markanın hem yerel üretime hem de gıda bilimine duyduğu bağlılığın simgesi. Puratos, Anadolu’nun buğday mirasını yaşatırken, inovasyon ve bilgi paylaşımıyla ekmekçiliğin geleceğini yeniden tanımlamayı hedefliyor.

Puratos Hakkında
Dünyadaki gıda kültürlerinden gelen deneyimleri yenilikçi çözümlere dönüştürerek müşterilerinin işlerinde daha başarılı olmalarını sağlayan Puratos, Belçika merkezli global bir gruptur. 4 kıtada, 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren Puratos; ekmekçilik, pastacılık ve çikolata sektörlerinde artizan, endüstriyel, perakende ve gıda profesyonellerine yönelik ürün ve hizmetler sunar. Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Puratos, sürdürülebilirlik, inovasyon ve bilgi paylaşımı odaklı çalışmalarıyla sektöre değer katmaya devam etmektedir.

Tags: #dunyaekmekgunu#ekmekçilik#eksimaya#gida#gidasektoru#Puratos#puratostürkiye#sürdürülebilir#TurnaEkmeği#yadigârbuğdaylar#ZerunBuğdayı
Previous Post

SUDER, Sürdürülebilir Gıda Güvenliği İçin Su Kaynaklarının Önemine Dikkat Çekiyor

Next Post

BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

fdturkey

fdturkey

Related Posts

BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti
Haberler

BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

by fdturkey
17/10/2025
SUDER, Sürdürülebilir Gıda Güvenliği İçin Su Kaynaklarının Önemine Dikkat Çekiyor
Haberler

SUDER, Sürdürülebilir Gıda Güvenliği İçin Su Kaynaklarının Önemine Dikkat Çekiyor

by fdturkey
17/10/2025
DFU’dan Dünya Ekmek Günü’nde Çağrı: İsrafı önlemeye katkı sağlayabiliriz
Haberler

DFU’dan Dünya Ekmek Günü’nde Çağrı: İsrafı önlemeye katkı sağlayabiliriz

by fdturkey
16/10/2025
Doğadan’da yeni atama
Haberler

Doğadan’da yeni atama

by fdturkey
16/10/2025
Cargill, Veliche™ Gurme Çikolata’yı Türkiye’de Piyasaya Sürüyor
Haberler

Cargill, Veliche™ Gurme Çikolata’yı Türkiye’de Piyasaya Sürüyor

by fdturkey
16/10/2025
Next Post
BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

BİTKİDEN, Dünya Gıda Günü’nde duyarlı, adil ve erişilebilir gıda sistemine dikkat çekti

Please login to join discussion

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved