• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Ceviz ve Sağlıklı Yaşlanma Çalışması Araştırması: “Ceviz tüketimi kanser ilerlemesini yavaşlatabilir”

Ceviz ve Sağlıklı Yaşlanma Çalışması Araştırması: “Ceviz tüketimi kanser ilerlemesini yavaşlatabilir”

editor by editor
20/06/2022
in Haberler
Reading Time: 3 mins read
A A

Ceviz ve Sağlıklı Yaşlanma (WAHA) çalışmasının bir alt araştırması, ceviz tüketiminin hücreler ile olan etkileşimini, miRNA’larda meydana getirdiği değişiklikleri ve yaşlılarda LDL-kolesterol üzerindeki etkilerini inceliyor.

Nutrients’te çıkan yeni bir yayın, “bazı karsinomlarda hücre göçünün ve istilasının azalmasıyla ilişkili olabilecek mekanizmaları araştırıyor ve cevizin kanser riskine karşı yeni bir yöntem öneriyor”.

Araştırmacılar çalışma ile ilgili olarak: “WAHA çalışması (Ceviz ve Sağlıklı Yaşlanma), bilişsel olarak sağlıklı yaşlılarda (63-79 yaş) ceviz tüketiminin etkilerini değerlendirmeyi amaçlayan ve birisine bağımlı olmadan yaşayan yaşlılarda yürütülen randomize, klinik bir çalışmadır. 2 yıl boyunca yapılan düzenli ceviz tüketiminin, kontrol grubuyla (ceviz diyeti yapmayan) kıyaslandığında lipit profillerini iyileştirdiğini daha önce bildirmiştik. Bu yeni çalışmada, özellikle LDL-C’nin azaltılması olmak üzere bu sonuçlara ilişkin daha fazla mekanik anlayış sağlamayı amaçladık. Seçilen bir alt kümedeki c-miRNA’lardaki 1 yıllık değişikliklerin ikincil önceden belirlenmiş bir WAHA sonucu olduğu göz önüne alındığında, bir yıllık ceviz tüketiminden sonra beklenen LDL-C azalmasının c-miRNA’larda kısmi değişikliklere yol açacağını varsaydık,” [1] dedi.

Düzenli ceviz tüketimi c-miRNA’ları modüle ediyor

Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde yakın zamanda yayınlanan bir makalenin yazarları c-miRNA’lar ile ilgili; “neredeyse tüm biyolojik sıvılarda bulunan dolaşımdaki mikroRNA’lar (mikroRNA, c-miRNA), çeşitli hastalıkların (onkolojik ve kardiyovasküler hastalıklar, nörodejeneratif patolojiler vb.) önemli biyomarkerları olarak vücudun durumunu doğru şekilde yansıtırlar. MikroRNA’ların biyomarker özelliğine ilişkin çalışmalar, c-miRNA’ların çok sayıda hastalığın klinik semptomlar ortaya çıkmadan teşhis edilmesini sağlayabileceklerini ve tedavileri düzeltmek ve kişiselleştirmek için bir hastanın tedaviye yanıtını değerlendirmeye yardımcı olabileceklerini göstermektedir. Bu değerlendirmede, viral ve viral olmayan çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde miRNA kullanımındaki en son eğilimler ele alınmaktadır.

Eksojen mikroRNA’ların bu amaçlar için yüksek hassasiyetli terapötik ajanlar olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır,” [2] dedi.

Ceviz destekli diyetler hücre dokularının sağlığını arttırıyor

Kanser, Türkiye’de ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 259,2 kadınlarda ise yüz binde 187,0’dır.Toplam kanser insidansı ise yüz binde 223,1’dir. Küresel olarak yaklaşık her 6 ölümden biri, Türkiye’de ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyledir. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri; başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır: tütün kullanımı, yüksek beden kitle endeksi, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol kullanımı. Yaşlanma ise kanser gelişimi için bir başka temek faktördür. Kanser insidansı, özellikle yaşla birlikte artan risklerin birikmesi ve hücresel onarım mekanizmalarının kişi yaşlandıkça daha az etkili olma eğilimiyle artar. Bu nedenle, ceviz gibi kolesterol düşürücü etkiye sahip gıdaları düzenli olarak tüketmek kanserin özellikle beslenme ile ilgili olan risk faktörlerine karşı koruma sağlayabilir.[3]

Bu yeni yayında yazarlar, bir yıllık ceviz takviyesinden sonra hsa-miR-551’de upregülasyon meydana geldiğini buldular. Meydana gelen bu upregülasyon, bazı karsinomlarda azalan hücre göçü ve istilası ile bağlantılıdır. Bu nedenle bulgular, cevizlerin kanser riskindeki faydalarını bilimsel olarak açıklamaya katkıda bulunan olası bir mekanizma öneriyor.

Diyetisyen İpek Ağaca Özger konuyla ilgili: “Cevizlerin kanser üzerindeki potansiyel faydaları, çeşitli pilot klinik çalışmalarda araştırılmıştır. Bu çalışmalar, cevizde kansere yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacak bazı bileşenlere işaret etmiştir[4]. Bu nedenle müşterilerimize her gün ceviz tüketmelerini öneriyoruz,” dedi.

[1]) Interplay of Walnut Consumption, Changes in Circulating miRNAs and Reduction in LDL-Cholesterol in Elders; Judit-Gil Zamarano, Montserrat Cofan, Maria-Carmen Lopez de las Hazas, Tatiana Garcia-Blanco, Almudena Garcia-Ruiz, Monica Domenech, Merce Serra-Mir, Irene Roth, Cinta Valls-Pedret, Sujatha Rajaram, Joan Sabate, Emilio Ros, Alberto Davalos, Aleix Sala-Vila

[2]) Pozniak T, Shcharbin D, Bryszewska M. Circulating microRNAs in Medicine. Int J Mol Sci. 2022;23(7):3996. Published 2022 Apr 3. doi:10.3390/ijms23073996

[3]) Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kanser İstatistikleri

[4]) Hardman, WE. Walnuts have potential for cancer prevention and treatment in mice. J Nutr. 2014, 144, 555S

Tags: #ceviz#cevizisleme#ceviztüketimi#gida#gidahaberleri#gıdatakviyeleri#kanser#kolesterol#meyve#meyvetüketimi#mikroRNA#nutrients#sağlık#saglıklayasam#sağlıklıbeslenme#sebze#sebzetüketimii
Previous Post

Ocak-mayıs tarım grubu ihracatı tarihin en yüksek rekorunu kırdı

Next Post

Doğru su deposu seçimi suyunuzun kalitesini artırıyor

editor

editor

Related Posts

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon
Haberler

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon

by fdturkey
16/06/2025
PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor
Haberler

PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor

by fdturkey
13/06/2025
Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor
Haberler

Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor

by fdturkey
13/06/2025
Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında
Haberler

Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında

by fdturkey
13/06/2025
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı
Haberler

Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı

by fdturkey
13/06/2025
Next Post
Doğru su deposu seçimi suyunuzun kalitesini artırıyor

Doğru su deposu seçimi suyunuzun kalitesini artırıyor

Yapay zeka ile ürünün bulunabilirliğini ve değerini artırın

Yapay zeka ile ürünün bulunabilirliğini ve değerini artırın

TOMRA Food, yeni yayınladığı e-kitap ile gıda işleme ve paketleme tesislerinin ayıklama makinelerinden sağladıkları verileri yüksek karlılığa dönüştürmelerine destek oluyor

TOMRA Food, yeni yayınladığı e-kitap ile gıda işleme ve paketleme tesislerinin ayıklama makinelerinden sağladıkları verileri yüksek karlılığa dönüştürmelerine destek oluyor

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved