• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Meta analizlerle yapılan ilk sistematik incelemede hindiba kökü liflerinin kanıtlanan prebiyotik etkisi

Meta analizlerle yapılan ilk sistematik incelemede hindiba kökü liflerinin kanıtlanan prebiyotik etkisi

Hindiba kökü liflerinin alımı Bifidobakterileri arttırır ve bağırsak fonksiyonunu güçlendirir.

editor by editor
14/10/2022
in Haberler
Reading Time: 3 mins read
A A

 

Dávid U. Nagy ve arkadaşları İ tarafından yürütülen meta analizlerle yapılan yeni bir sistematik kaynak taraması, hindiba kökü lifi alımının (günde 3 gr’dan başlayarak) bağırsak mikrobiyomundaki Bifidobakterilerin tüm yaş gruplarında önemli ölçüde gelişimini arttırdığını ve bağırsak fonksiyon parametrelerini iyileştirdiğini göstermektedir. Hindiba kökünden elde edilen inülin tipi fruktanların bağırsak mikrobiyotasındaki Bifidobakteri bolluğuna ve sağlıkla ilgili sonuçlara etkisini araştıran randomize kontrollü çalışmalara dayalı bu türdeki ilk çalışmadır.

Bilimsel kanıt hiyerarşisinde en güçlü metodoloji olarak kabul edilen meta -analizler ile sistematik derlemeye toplam 2.495 katılımcı ile 50 insani müdahale çalışması dahil edilmiştir. Bu çalışmalar, Cochrane Handbook for Systematic Reviews and Interventions İİ El Kitabı yönergelerine bağlı kalarak yapılan kapsamlı bir kaynak arama ve inceleme sürecine bağlı kalarak seçilmiştir. Bu araştırma, hindiba kökünden köken kaynağı olarak türetilen inülin, oligofruktoz ve bunların kombinasyonlarının, Bifidobakterilerin seçici büyümesini arttıran bir bifidojenik faktör olarak hareket ettiğini kanıtlamıştır. Meta analizlerle yapılan bu sistematik inceleme, hindiba kökü lifinin ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) prebiyotik tanımına uyan bir prebiyotik olduğunu da göstermektedir.

Araştırmacılar ayrıca hindiba kökü liflerinin bifidojenik etkilerinin bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu bildirmişlerdir.

Bu, sağlıklı yetişkinlerde artan dışkılama sıklığı ve sağlıklı bebeklerde ve çocuklarda daha yumuşak dışkılar ile doğrulanmıştır.

Bulgular hakkında yorum yapan BENEO Ruhsatlandırma İşleri ve Beslenme İletişimi Başkan Yardımcısı Anke Sentko şunları söyledi: “Meta analizlerle bu ayrıntılı ve önemli sistematik incelemenin yapılmış olmasından son derece memnunum. En nitelikli bilimsel kanıt metodolojisini takip eden bu çalışmada, hindiba kökünden elde edilen inülin tipi fruktanların prebiyotik etkisi doğrulanmaktadır. Yine hindiba kökü liflerinin bir kişinin günlük diyetine entegre edilmesinin, Bifidobakterileri ve dolayısıyla bağırsak mikrobiyomlarını desteklediğini ve aynı zamanda en gencinden en yaşlısına kadar bağırsak işlevlerini iyileştirdiğini göstermektedir.”

BENEO’nun prebiyotik lifleri, Orafti® İnülin ve Oligofruktoz, inülin tipi fruktanlardır. Suni veya kimyasal olarak yapılan diğer bazı liflerin aksine, yumuşak bir sıcak su ekstraksiyon yöntemi ile hindiba kökünden türetilen doğal, GDO’suz, temiz etiketli prebiyotik liflerdir. Ulusal yasalara göre, bebek maması da dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecek ve içecek uygulamalarında kullanılabilirler. Kanıtlanmış prebiyotikler olarak hindiba kökü lifleri (inülin, oligofruktoz) sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasını destekler ve Bifidobakteriler gibi yararlı mikroorganizmaların bağırsakta gelişmesine özellikle yardımcı olur. Hindiba kökü lifleri, bu iyi mikroorganizmalar için tercih edilen besinlerdir ve dolayısı ile gelişmelerine ve çoğalmalarına yardımcı olur. Kalın bağırsakta bakteriyel metabolizmanın artması nedeniyle bağırsakta düzenlilik meydana gelir.

İ Higgins JPT, Thomas J, Chandler J, Cumpston M, Li T, Page MJ, Welch VA (editörler) Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions sürüm 6.3 (Şubat 2022 ‘de güncellenmiştir). Cochrane,2022. Şu adresten ulaşılabilir: www.training.cochrane.org/handbook

İİ Higgins JPT, Thomas J, Chandler J, Cumpston M, Li T, Page MJ, Welch VA (editors). Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions version 6.3 (updated February 2022). Cochrane, 2022. Available from www.training.cochrane.org/handbook

Tags: #Beneo#beneonews#beslenme#bifidobakteri#bifidojenik#gida#gidahaberleri#gıdafaaliyetleri#hindiba#hindibakökü#inulin#metaanaliz#metodoloji#prebiyotik#probiyotik
Previous Post

Linde MH’nin T14 – T20 Model Yaya Kumandalı Elektrikli Transpaletleri Sayesinde En Dar Alanlarda Maksimum Manevra Kabiliyeti

Next Post

Metro Türkiye raflarındaki yumurtaların tamamı 2023 yılında kafessiz olacak

editor

editor

Related Posts

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon
Haberler

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon

by fdturkey
16/06/2025
PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor
Haberler

PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor

by fdturkey
13/06/2025
Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor
Haberler

Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor

by fdturkey
13/06/2025
Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında
Haberler

Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında

by fdturkey
13/06/2025
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı
Haberler

Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı

by fdturkey
13/06/2025
Next Post
Metro Türkiye raflarındaki yumurtaların tamamı 2023 yılında kafessiz olacak

Metro Türkiye raflarındaki yumurtaların tamamı 2023 yılında kafessiz olacak

Daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilirlik çağrısı yapıldı

Daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilirlik çağrısı yapıldı

Gıda israfı 800 milyondan fazla insanın hayati sorunu haline geldi

Gıda israfı 800 milyondan fazla insanın hayati sorunu haline geldi

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved