• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Fanuc’dan gıda israfını önleyen iş birlikçi cobot: Bakisto

Fanuc’dan gıda israfını önleyen iş birlikçi cobot: Bakisto

Dünyanın lider fabrika otomasyonu üreticilerinden FANUC, fırın üreticisi WIESHEU ve perakende uzmanı Wanzl ortaklığıyla otomatik “Bakisto” iş birlikçi robot sistemini geliştirdi. Fırın tepsisinin yüklenmesi, tepsinin fırına yerleştirilmesi, fırından çıkarılması ve vitrinlerin stoklanması gibi önemli iş adımlarını gerçekleştiren Bakisto, yapay zekası sayesinde gıda israfıyla mücadelede de kilit rol üstleniyor. Gün içinde ne kadar ekmek, kruvasan ve hamur işinin talep göreceğini hesaplayan cobot, ardından unlu mamulleri hazırlayıp doğru zamanda fırından çıkarıyor

editor by editor
08/09/2023
in Firmalardan haberler, Haberler
Reading Time: 2 mins read
A A

Endüstriden gelseler de robotlar artık günümüzde çamaşırhanelerde, çiftliklerde, tarlalarda kullanılırken şimdi de fırın ve pastanelerde görev almaya başlıyor. Artan dünya nüfusuyla birlikte daha yüksek seviyelere ulaşan gıda israfına karşı güçlerini birleştiren Japon otomasyon devi FANUC, fırın üreticisi WIESHEU ve perakende uzmanı Wanzl, otomatik iş birlikçi robot Bakisto’yu geliştirdi. Fırınların yer aldığı süpermarket ve pastane gibi yerlerde pişirme sürecine daha yüksek düzeyde güvenilirlik getiren Bakisto, verimliliği sayesinde de gıda israfını azaltıyor.

FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit

Bakisto ile çalışanların üstündeki iş yükü hafifliyor

Kalifiye işçi sıkıntısının giderek yükselmesinin imalat sektörü dışında da robotlara olan ilgiyi artırdığını vurgulayan FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, “Robotlar bugüne kadar iş adımlarını manuel olarak gerçekleştirme geleneğinin olduğu perakende veya ticaret gibi sektörlerde gözle görülür bir rahatlama sağladı. Geliştirdiğimiz Bakisto da bu anlamda fırıncılık ortamına dahil edilmesiyle birlikte daha cazip çalışma saatleri de dahil olmak üzere çalışanlara birçok açıdan fayda sağlayacak. Uygun şekilde programlandığı takdirde sabahın erken saatlerinde kendi başına pişirmeye başlayarak çalışanların daha uzun süre uyumasına olanak tanıyıp onların gün içindeki verim ve motivasyonunu da yükseltecek,” dedi.

Bakisto, gıda israfını yapay zekaya sahip sistemiyle önlüyor

Geliştirilen cobotun verimlilik dışında gıda israfıyla mücadelede de işletmelere yardımcı olduğuna dikkat çeken Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: “Bakisto, yapay zeka kullanarak gün içinde ne kadar ekmek, kruvasan ve hamur işinin talep göreceğini hesaplıyor, ardından unlu mamulleri hazırlıyor ve doğru zamanda fırından çıkarıyor. Birbirine bağlı üç sistemden oluşan Bakisto, yapay zeka sayesinde geçmiş verilere ve mevcut stoklara dayanarak, unlu mamuller için günlük miktar gereksinimlerini ve talebi karşılamak için en yoğun pişirme işleminin ne zaman yapılması gerektiğini tahmin ediyor. Bu bilgiler sisteme girildikten sonra cobot, dondurulmuş unlu mamullerle yüklü fırın tepsilerini soğutma ünitesinden alıyor ve önceden ısıtılmış fırının önünde raylar üzerinde ilerleyen taşıma arabasına itiyor. TrayMotion yükleme sistemi ise pişirme işleminin başlayabilmesi için yüklü tepsileri içeri çekiyor. Pişirme işleminden sonra sistem, fırın tepsilerini yan tarafa hareket eden taşıma arabasına geri iterek fırınlanmış ürünlerin soğumasını sağlarken sonraki üretim için de yer açıyor. Cobot daha sonra BakeOff’un önceden tanımlanmış bölmelerini bitmiş ve soğutulmuş unlu mamullerle dolduruyor. Yapay zeka kısmı da yeni verilerin aktarılması sürecini sürekli olarak optimize ediyor.”

Tags: #Bakisto#cobot#FANUC#fırın#gida#gidahaberleri#gidasektoru#gıdaendüstirisi#gıdaisrafı#otomasyon#pastane#robot#unlumamuller#verimlilik#yapayzeka
Previous Post

Dr. Schär, Türkiye’deki ilk fabrikasıyla glutensiz gıda üretimine başlıyor

Next Post

WorldFood İstanbul Fuarında Ak Gıda: İçim, Président ve Masterini lezzet şöleni

editor

editor

Related Posts

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon
Haberler

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon

by fdturkey
16/06/2025
PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor
Haberler

PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor

by fdturkey
13/06/2025
Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor
Haberler

Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor

by fdturkey
13/06/2025
Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında
Haberler

Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında

by fdturkey
13/06/2025
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı
Haberler

Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı

by fdturkey
13/06/2025
Next Post
WorldFood İstanbul Fuarında Ak Gıda: İçim, Président ve Masterini lezzet şöleni

WorldFood İstanbul Fuarında Ak Gıda: İçim, Président ve Masterini lezzet şöleni

Cenk Engin, IAOM Eurasia Gala Gecesi’nde ‘Yılın Katkı Maddesi Üretici’ ödülüne layık görüldü

Cenk Engin, IAOM Eurasia Gala Gecesi'nde 'Yılın Katkı Maddesi Üretici' ödülüne layık görüldü

Türkiye’nin ilk sağlıklı Noodle’u üretiliyor

Türkiye'nin ilk sağlıklı Noodle’u üretiliyor

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved