• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Muratbey, üretimden tüketime israfın önlenmesi için çalışıyor 

Muratbey, üretimden tüketime israfın önlenmesi için çalışıyor 

fdturkey by fdturkey
10/06/2024
in Firmalardan haberler
Reading Time: 4 mins read
A A

Sürdürülebilir Gıda Platformu üyesi olarak üretimden tüketime, tedarik zincirinin tüm aşamalarında israfın önlenmesi için yenilikçi sürdürülebilirlik projelerine imza atan Muratbey, Gıda Atığı ve Yönetimi Çalışma Grubu’nun sektörlere yönelik hazırladığı kılavuza yaklaşık 60 yıllık deneyimiyle destek oldu. 

Sürdürülebilir Gıda Platformu çatısı altında Gıda Atığı ve Yönetimi Çalışma Grubu, gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik çalışmalarını üretim noktalarına odaklanarak sektör bazlı olarak sürdürüyor. Türkiye’nin yerli peynir markası Muratbey, süt ve süt ürünleri sektörü kılavuzunun hazırlanmasına 60 yıllık deneyimiyle destek sağladı. 5 sektör için kapsamlı şekilde hazırlanan kılavuzların, yerel üreticilerden başlayarak yaygınlaştırma çalışmalarıyla her noktada gıda atıklarının azaltılması ve yönetilmesine yardımcı olması hedefleniyor.

Dünyamızın geleceği ve sürdürülebilir kaynakların etkin kullanılması için gıdanın sorumlu üretilmesi ve tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Muratbey İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Gülnur Uluğ, “Muratbey olarak üretim süreçlerinde de inovasyona önem veriyor, sürdürülebilir kaynakların etkin kullanımına yöneliyoruz. Araştırmalar yeryüzünde gıda konusunda büyük bir dengesizlik sorununu işaret ediyor. Dünyada yaklaşık olarak her 3 gıdadan 1’i çöpe atılırken, dünya nüfusunun yüzde 8,9’u yani yaklaşık 690 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. 2030 yılında bu rakamın 840 milyon olması bekleniyor. Gıdada yaşanan kayıp ve israfın önüne geçerek ve üretimde kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak bu durumu tersine çevirmek mümkün.” ifadelerini kullandı.

Gülnur Uluğ sözlerine şöyle devam etti: “Sürdürülebilir Gıda Platformu üyesi olarak destek verdiğimiz kılavuzda, sektörümüze ait veriler ve dinamikler çerçevesinde üretimde iyileştirici yolları oluşturmaya çalıştık. İşi en başından ele alarak doğru satış̧ ve üretim tahminleri yapmanın, reyona doğru ürünü doğru adette koymanın, satılmayacak ürünlerle raflarda gereksiz stok ve iade riski yaratmamanın önemini vurguladık. Kaynağında azaltma, gıdanın yeniden dağıtımı yani insana bağış, hayvan yemi, kompost ve endüstriyel kullanımın geliştirilmesi gibi çözümlere odaklandık. Gıda kayıp ve atıklarının kaynağında azaltılmasıyla ekonomik, çevresel, sosyal olarak sürdürülebilir hangi kazanımların elde edilebileceğini analiz ettik. Hazırlanan kılavuzlarda tüm bu süreçler incelikle ele alındı.” 

BM Gıda Atığı İndeks Raporu’na göre gıda atığının yüzde 61’inin evlerde olduğunu hatırlatan Gülnur Uluğ, “Paydaşlarımızla birlikte gıda kayıplarının ve israfının önlenmesi konusunun sadece ulusal değil uluslararası bir konu olduğu bilinciyle tüketicilerimizin farkındalıklarını artıracak çalışmalar yapıyoruz. Bilinçli tüketim alışkanlıklarının küçük yaşlarda kazanıldığını biliyoruz. Öncelikle kadınlara ve çocuklara odaklanarak gıdaların korunması ve israfın önlenmesi, planlı alışveriş konusunda bilgilendirme çalışmaları, gıdaların saklama koşullarıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla düzenlediğimiz etkinlikleri nihai tüketici hedefli olarak daha genişleteceğiz,” şeklinde konuştu.

Muratbey, GES yatırımları ile sürdürülebilir üretime odaklanıyor

2023 yılı içinde Muratbey’in üretim tesislerinin çatısına 1,7 megavat GES panelleri kurulduğunu ve aktif olarak kullanıldığını hatırlatan Uluğ, “Bu yatırım fabrikamıza yüzde 39 oranında enerji katkısı sağlamaktadır. Gelecek dönem için ise 2,9 megavatlik GES arazi yatırımı planlamaktayız,” dedi.

Ülkeye, insana değer katacak, fayda sağlayacak projeleri hayata geçirerek toplumu desteklediklerini vurgulayan Gülnur Uluğ, “Peynire Değer Katan Kadınlar” projemizi de bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdik. Bu proje aslında üretici kadınlarımızı eğiterek israfı önleme amaçlı sürdürdüğümüz bir projedir.” dedi. Uluğ, “2018 yılından bu yana süt sektöründe kadın süt üreticileri desteklemek ve süt üretimindeki varlıklarını kuvvetlendirmek için “Peynire Değer Katan Kadınlar” projesini sürdürüyoruz. Süt perileri olarak adlandırdığımız kadın üreticilerimiz aldıkları eğitimlerle artık daha bilinçli olarak üretim yapıyor. Ürettikleri içeriği zengin, kaliteli sütler, toplum sağlığına fayda sağlıyor, peynirin lezzetini artırıyor. Süt perilerimizin kaliteli sütleri hem ev hem de ülke ekonomisine olumlu katkı sağlıyor,” şeklinde konuştu.

Tags: #food#foodbusiness#gida#gidafirmalari#peynirMuratbey
Previous Post

Eriş, Nudo ile yeni bir dönemi başlattı, noodle’ı sağlıklı beslenmenin bir parçası yaptı

Next Post

Herbalife’tan DNA tabanlı botanik kimlik doğrulama programı

fdturkey

fdturkey

Related Posts

SMA Comfort 3 ile Konfor Yeniden Tanımlanıyor
Firmalardan haberler

SMA Comfort 3 ile Konfor Yeniden Tanımlanıyor

by fdturkey
11/06/2025
Cappy Bubble, tüm dünyada ilk kez Türkiye’de tüketicilerle buluşacak
Firmalardan haberler

Cappy Bubble, tüm dünyada ilk kez Türkiye’de tüketicilerle buluşacak

by fdturkey
11/06/2025
Türkiye’den Dünyaya: Nilky, Uluslararası Büyümesini İngiltere’ye Taşıyor
Firmalardan haberler

Türkiye’den Dünyaya: Nilky, Uluslararası Büyümesini İngiltere’ye Taşıyor

by fdturkey
10/06/2025
Pepsico Türkiye çevre için daha sürdürülebilir yaşam adına adımlar atmaya devam ediyor
Firmalardan haberler

Pepsico Türkiye çevre için daha sürdürülebilir yaşam adına adımlar atmaya devam ediyor

by fdturkey
10/06/2025
Dünya Bitkisel Yağ Arzının %40’ını Karşılayan Palm Yağında Sürdürülebilir Üretim Artıyor
Firmalardan haberler

Dünya Bitkisel Yağ Arzının %40’ını Karşılayan Palm Yağında Sürdürülebilir Üretim Artıyor

by fdturkey
10/06/2025
Next Post
Herbalife’tan DNA tabanlı botanik kimlik doğrulama programı

Herbalife’tan DNA tabanlı botanik kimlik doğrulama programı

ETi ve Yuvam Dünya Derneği, “İklim Şampiyonları” programıyla çocuklara sürdürülebilirlik bilinci aşıladı   

ETi ve Yuvam Dünya Derneği, “İklim Şampiyonları” programıyla çocuklara sürdürülebilirlik bilinci aşıladı  

Egeli kuru meyve ihracatçıları TİM ilk 1000 ihracatçı listesine damga vurdu   

Egeli kuru meyve ihracatçıları TİM ilk 1000 ihracatçı listesine damga vurdu  

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved