• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Puratos, 3. Gıda İnovasyon Zirvesi’nde Yadigar Buğdayları ve Sürdürülebilir Gıdayı Sahneye Taşıdı

Puratos, 3. Gıda İnovasyon Zirvesi’nde Yadigar Buğdayları ve Sürdürülebilir Gıdayı Sahneye Taşıdı

fdturkey by fdturkey
31/10/2024
in Haberler
Reading Time: 4 mins read
A A

Puratos, Gıda ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) tarafından Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da düzenlenen 3. Gıda İnovasyon Zirvesi’ne katıldı. “Kadim Bilginin İnovasyon ile Ürüne Dönüşmesi: Yadigâr Buğdayların İzinde” başlıklı oturumda, Puratos Türkiye Ekmekçilik Kıdemli Ürün Müdürü Başak Arı Aydın moderatörlüğünde, Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zafer Yenal ve Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer’i ağırlayan Puratos, Türkiye’de gıda sektörünün ihtiyaçları, yadigâr buğdayların önemi ve sürdürülebilir gıdayı ele aldı.

Ekmekçilik, pastacılık ve çikolata sektörlerine sunduğu kaliteli ürün ve çözümlerle kendi alanının küresel lideri olan Puratos, (GIFT) tarafından 24 Ekim 2024 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da düzenlenen 3. Gıda İnovasyon Zirvesi’ne katıldı. Kapanış oturumunda, Puratos Türkiye Ekmekçilik Kıdemli Ürün Müdürü Başak Arı Aydın moderatörlüğünde, Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zafer Yenal ve Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer’i ağırlayan Puratos, Türkiye’de gıda sektörünün ihtiyaçları, yadigâr buğdayların önemi ve sürdürülebilir gıda konusunu ele aldı.

Buğdayın tarih boyunca medeniyetler için ne denli kritik bir role sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zafer Yenal, “Buğday sadece bir gıda maddesi değil, aynı zamanda toplumların şekillenmesinde ve sosyal yapının oluşmasında kilit bir unsurdur. Bugün de iklim krizinin etkisiyle, yerel buğday türlerine olan ilgi artıyor. Ancak bu ilgi, sadece nostaljik bir dönüş değil, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme çabasının da bir parçası” dedi.

Puratos’un Mirası: Yadigâr Buğdaylar ve Göbeklitepe

Oturumda, yaygın olarak bilinen yerel buğday türlerinin yanı sıra, daha az bilinen yadigâr buğday türlerinin sürdürülebilir tarım uygulamaları açısından taşıdığı öneme dikkat çekildi. Puratos’un, küçük üreticilerle iş birliği yaparak bu tohumların izini sürmesi ve üniversitelerle yürüttüğü projelerle, yadigâr buğday türlerini koruma çalışmalarına vurgu yapıldı.

Oturumun moderatörü Puratos Türkiye Ekmekçilik Ürün Kıdemli Müdürü Başak Arı Aydın, yerel buğdaylara olan bağlılıklarını şu sözlerle ifade etti: “Anadolu’nun kadim yadigâr buğdaylarından biri olan Sorgül buğdayından yaptığımız ekşi maya ile Göbeklitepe ekmeği ürettik. Mezopotamya’nın bereketli topraklarından gelen bu buğdayın, tarihsel ve kültürel anlamda taşıdığı değeri koruyarak, modern ekşi maya teknikleri ile harmanladık. Biz de Puratos olarak, üniversitelerle iş birliği yaparak yadigâr buğdayların izini sürüyoruz. Korumak, kollamak, geliştirmek ve yenilik yapmak bizlerin işi. Puratos Türkiye bu konuda bir aracı, bir köprü. Yalnızca büyük üreticilerle değil, küçük üreticiler aracılığıyla da tüketiciyle buluşuyoruz. Bu mirası gelecek nesillere aktarmak için inovasyonlarımızı bu köklü değerler üzerine inşa ediyoruz. Yadigar buğdayların izini sürüyoruz ve sürmeye devam edeceğiz,” dedi.

Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Geleceğin Buluşması

Yerel buğdaylardan yapılan ekşi mayalı ekmeklerin hem besleyici değerlerine hem de kültürel mirasımızı yaşatma gücüne değinen Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, “Sorgül buğdayı gibi yadigâr buğdaylardan ekşi maya ile yapılan ekmekler, sadece besleyici değerleriyle öne çıkan değil, aynı zamanda kültürel mirasımızı yaşatan ürünlerdir. Bu projeler, yerel buğdayların ve geleneksel ekmekçiliğin modern inovasyonlarla nasıl harmanlandığını ortaya koyuyor” dedi. Özer, ayrıca buğdayın kökeni ve besleyici değeri üzerine yaptığı değerlendirmede, yerel buğdayların iklim değişikliği karşısında dayanıklı ve sürdürülebilir bir tarım modeli için taşıdığı öneme dikkat çekti.

Yerel Kaynakların Korunması

Ayrıca panelde, iklim krizinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkileri, yerel tohumların bu süreçte nasıl bir rol oynayabileceği ve sürdürülebilir gıda güvenliği için atılması gereken adımlar da tartışıldı. Gıda güvenliğinin sadece üretimin devamlılığıyla değil, yerel kaynakların korunması ve doğru kullanımıyla mümkün olduğunun altını çizen Yenal, bu nedenle yerel tohumların korunmasının gelecekteki gıda egemenliği için kilit rol oynadığını ifade etti.

Panel Katılımcılarından Tam Not

Panelin sonunda, katılımcılardan gelen sorularla sürdürülebilir tarım, küçük üreticilerin desteklenmesi ve yadigâr buğdayların pazardaki rolü üzerine derinlemesine bir tartışma yapıldı. Puratos’un bu mirasa sahip çıkma misyonu ve Göbeklitepe ekmeği ile ilgili projeleri, katılımcılardan büyük takdir topladı. Şirket, bu projelerin sadece gıda sektörüne değil, sosyolojik ve ekonomik açıdan da topluma fayda sağlayan kapsayıcı iş modelleri olduğu vurguladı.

Tags: #Puratos
Previous Post

Barilla, TSE tarafından ödüllendirildi

Next Post

Sürdürülebilir ve dirençli bir gıda geleceği için 6 adım

fdturkey

fdturkey

Related Posts

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon
Haberler

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon

by fdturkey
16/06/2025
PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor
Haberler

PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor

by fdturkey
13/06/2025
Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor
Haberler

Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor

by fdturkey
13/06/2025
Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında
Haberler

Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında

by fdturkey
13/06/2025
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı
Haberler

Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı

by fdturkey
13/06/2025
Next Post
Sürdürülebilir ve dirençli bir gıda geleceği için 6 adım

Sürdürülebilir ve dirençli bir gıda geleceği için 6 adım

Noodle’ı Indomie, noodle kategorisinde standartları belirliyor

Noodle’ı Indomie, noodle kategorisinde standartları belirliyor

SuperFresh Kumpir Topları, SIAL Paris 2024’te “Yenilikçi Ürün” seçildi

SuperFresh Kumpir Topları, SIAL Paris 2024’te “Yenilikçi Ürün” seçildi

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved