• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Puratos Türkiye, Yadigâr Buğdaylar Projesi ile “En Yenilikçi Gıda Okuryazarlığı Girişimi” Ödülünün Sahibi Oldu

Puratos Türkiye, Yadigâr Buğdaylar Projesi ile “En Yenilikçi Gıda Okuryazarlığı Girişimi” Ödülünün Sahibi Oldu

fdturkey by fdturkey
20/10/2025
in Haberler
Reading Time: 3 mins read
A A

Puratos Türkiye, inovatif ekşi maya ürünü Sapore Zerun ile hayata geçirdiği Yadigâr Buğdaylar Projesi kapsamında, Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Merkezi (GİFT) tarafından 14 Ekim 2025’te Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Gıda Plus Ödülleri’nde “En Yenilikçi Gıda Okuryazarlığı Girişimi” kategorisinde ödüle layık görüldü. Bu prestijli ödül töreninde, gıdaya değer katan ve sektörde yenilikçi çözümler sunan markalar ödüllendirilirken, Yadigâr Buğdaylar Projesi, gıda okuryazarlığına yaptığı katkı ve bilgi temelli farkındalık yaklaşımıyla dikkat çekti.

Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Merkezi (GİFT) tarafından düzenlenen; gıda ve içecek sektöründe yenilikçi çözümler geliştiren, sürdürülebilir projeler yürüten ve geleceğe ışık tutan markaların ödüllendirildiği Gıda Plus Ödülleri, bu yıl dördüncü kez düzenlenerek sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Ekmekçilik, pastacılık ve çikolata sektörlerine sunduğu kaliteli ürün ve çözümlerle kendi alanının küresel lideri olan Puratos, inovatif projeleriyle bu yıl da sektördeki öncü konumunu perçinledi. 71 firmanın 209 başvurusu arasından 35 kategoride en yenilikçi projelerin seçildiği organizasyonda, Yadigâr Buğdaylar Projesi / Sapore Zerun, “En Yenilikçi Gıda Okuryazarlığı Girişimi” kategorisinde ödülün sahibi oldu.

Yerel Mirası Bilgiyle Geleceğe Taşıyan Bir Proje: Yadigâr Buğdaylar

Puratos Türkiye’nin sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda yürüttüğü Yadigâr Buğdaylar Projesi, Anadolu’nun yerel buğday mirasını korumak, belgelemek ve yeniden üretime kazandırmak amacıyla 2023 yılında başlatıldı. Proje kapsamında Sivas’ın Kuşkayası Köyü, Çalözü Mezrası’nda unutulmaya yüz tutmuş (atalık) yadigâr Zerun buğdayı farklı disiplinlerden akademisyenlerle birlikte yeniden toprağa kazandırıldı; bu buğdaydan elde edilen Sapore Zerun ekşi mayası ile Turna Ekmeği reçeteleri geliştirildi. Yadigâr Zerun buğdayını bir miras olarak nesillerdir geleceğe aktaran çiftçi Aktan Ailesi’nin hikayesi ise Puratos sponsorluğunda bir belgesel olarak kayıt altına alındı.

Gıda Okuryazarlığına Katkı

Yalnızca bir ürün inovasyonu değil, bilgiye dayalı bir gıda farkındalık hareketi olarak konumlanan proje, www.yadigarbugdaylarinizinde.com platformu aracılığıyla profesyonellere ve tüketicilere yadigâr buğdayların önemini, ilkim değişikliğine karşı gücünü, sofralarda yer almasının beslenmeye katkısını açık eğitim içerikleri, belgeseller ve ürün anlatımları ile sunuyor. Ürün ambalajları ve basılı malzemelerde yer alan QR kodlar aracılığıyla kullanıcıları bu dijital öğrenme alanına yönlendiriyor. Böylece, gıda okuryazarlığını artıran ve yadigâr buğdayları hem kültürel hem de bilimsel bağlamda anlatan bütüncül bir öğrenme ekosistemi oluşturuyor.

Projenin, Puratos’un sürdürülebilirlik ve bilgi paylaşımı vizyonuyla uyumlu olarak toplumsal farkındalığı güçlendiren bir dönüşüm örneği sunduğunu belirten Puratos Türkiye Pazarlama Direktörü Eyüp Türkoğlu: “Yadigâr Buğdaylar Projesi / Sapore Zerun ile kazandığımız bu ödül, bilgi paylaşımına, farkındalığa ve sürdürülebilirliğe olan inancımızın bir sonucu. Puratos olarak ekmekçiliğin geleceğini geçmişin değerleriyle buluşturuyor; hem üreticilerin hem tüketicilerin Anadolu’nun mirası olan bu hikâyeye bilgiyle, bilinçle dahil olmasını önemsiyoruz.” dedi.

Tags: #eksimaya#GİFT#GıdaOkuryazarlığıGirişimi#gıdaplusödülleri#puratostürkiye#SaporeZerun#sürdürülebilir#yadigârbuğdaylar
Previous Post

Cargill’in 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı yedinci yılında

Next Post

Zade Yağları, Dünyanın En Büyük Gıda Fuarı Anuga 2025’e Katılımıyla Küresel Ağını Genişletiyor

fdturkey

fdturkey

Related Posts

Barilla ve Formula 1® İş Birliği ile “Aile Tadında” Lezzetli Bir Yolculuk Başlıyor
Haberler

Barilla ve Formula 1® İş Birliği ile “Aile Tadında” Lezzetli Bir Yolculuk Başlıyor

by fdturkey
20/10/2025
Zade Yağları, Dünyanın En Büyük Gıda Fuarı Anuga 2025’e Katılımıyla Küresel Ağını Genişletiyor
Haberler

Zade Yağları, Dünyanın En Büyük Gıda Fuarı Anuga 2025’e Katılımıyla Küresel Ağını Genişletiyor

by fdturkey
20/10/2025
Cargill’in 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı yedinci yılında
Haberler

Cargill’in 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı yedinci yılında

by fdturkey
20/10/2025
Muratbey, Anuga 2025’te Avrupa pazarındaki gücünü pekiştiriyor
Haberler

Muratbey, Anuga 2025’te Avrupa pazarındaki gücünü pekiştiriyor

by fdturkey
20/10/2025
Keskinoğlu Anuga 2025 Fuarı ile Dünya Pazarlarına Açıldı
Haberler

Keskinoğlu Anuga 2025 Fuarı ile Dünya Pazarlarına Açıldı

by fdturkey
17/10/2025
Next Post
Zade Yağları, Dünyanın En Büyük Gıda Fuarı Anuga 2025’e Katılımıyla Küresel Ağını Genişletiyor

Zade Yağları, Dünyanın En Büyük Gıda Fuarı Anuga 2025’e Katılımıyla Küresel Ağını Genişletiyor

Barilla ve Formula 1® İş Birliği ile “Aile Tadında” Lezzetli Bir Yolculuk Başlıyor

Barilla ve Formula 1® İş Birliği ile “Aile Tadında” Lezzetli Bir Yolculuk Başlıyor

Please login to join discussion

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved