• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Tomra, tahıl işlemleri için ileri teknoloji yöntemleri kullanmaya başladı

Tomra, tahıl işlemleri için ileri teknoloji yöntemleri kullanmaya başladı

editor by editor
21/01/2022
in Haberler
Reading Time: 4 mins read
A A

Uzmanların satışlarının önümüzdeki yıllarda ivme kazanmaya devam edeceğini tahmin ettikleri tohum ve tahılın artan popülaritesinin başlıca nedeni, yüksek nüfuslu gelişen ülkelerdeki gelir artışı olduğu açıklandı. Her yıl milyonlarca insan, gıda da dahil olmak üzere hızlı tüketim ürünlerine daha fazla bütçe ayırıyor. Tohum ve tahıl tüketiminde görülen artışın diğer bir önemli nedeni, özellikle gelişmiş ülkelerde sağlıklı gıdalara yönelik eğilimin artması olarak gösteriliyor. Tüketiciler, giderek daha fazla doğal ve besleyici içeriğe sahip ürünleri talep ediyor. Bu da gıdaya her zamankinden daha fazla tohum ve tahıl eklenmesi anlamına geliyor. En güzel örnekleri ise yüksek miktarda üretilen ve tüketilen tohum ve tahıllı ekmekler, unlu mamuller ve snack barlar oluyor.

Bu durum, sadece geçici bir tüketici trendinden veya satış grafiklerindeki anlık ivmelenmelerden daha fazlasını gösteriyor. Pazar araştırmacıları, önümüzdeki beş yıl boyunca tohum pazarının %6 ila 8’lik bir yıllık bileşik büyüme oranıyla (YBBO) 2020’deki 63 milyar dolarlık hacimden 2025’te 85-90 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor. Aynı dönemde ise tahıl pazarının yaklaşık %6’lık bir YBBO ile 1.150 milyar dolardan 1.556 milyar dolara çıkması bekleniyor.

İşleme süreçlerindeki zorluklar

İşleyicilerin karşılaştığı en önemli zorluk ise yeni satış başarılarının çoğunun, ürün kusurlarının tolere edilmediği ihracat pazarlarında sağlanması oluyor. Bu, işleme hatlarının yabancı maddeleri, kusurlu ürünleri, çapraz kontamine ürünleri ve mikotoksinlerle kontamine olmuş ürünleri algılamasını ve ayıklamasını her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Mikotoksin ve aflatoksin, gerçek bir endişe kaynağı oluyor. Doğal oluşan bu zehir, insan ve evcil hayvan tüketimine yönelik gıdalarda kullanılması amaçlanan taneleri kontamine edebilir ve algılanması son derece zordur.

Diğer bir zorluk da arzın, birçok tohum ve tahıl türüne olan talebin altında kalması oluyor. Daha fazla mahsulün ekilmesi veya mahsul veriminin artırılması ise yıllar alabilir. Bu nedenle işleyicilerin gıda israfını azaltmada her zamankinden daha özenli olmaları gerekiyor. Kusurlu ürünleri ayıklarken büyük miktarda iyi ürünü ıskartaya çıkaran eski ayıklama yöntemlerinin kullanılması verimliliği düşürüyor. Bunun yanı sıra, çok fazla iyi ürünü kusurlu ürün içinde reddetme nedeniyle potansiyel gelir de çöpe atılıyor.

Yakın gelecekte daha yaygın hale geleceği bilinen bir başka zorluk da genetiği değiştirilmiş ürünler oluyor. GD gıdaların satışı daha yaygın hale gelecek olsa da tüm tüketiciler tarafından talep edilmediği gibi bazı gıda düzenleyicileri tarafından kısıtlanabilir veya yasaklanabilirler. Bu nedenle işleyicilerin, GD olmayan gıdaların, GD gıdalarla çapraz kontamine olmasını önlemesi gerekiyor. Alerjen olan soya gibi istenmeyen bileşenler içeren ürünlerle sonuçlanan çapraz kontaminasyonu önlemek de önemli oluyor.

Zorlukların çözümleri

Tüm bu zorluklar, hatta aflatoksinin oluşturduğu çok iyi gizlenmiş tehdit bile modern optik ayıklama makineleri kullanılarak aşılabiliyor. TOMRA Food, değişen karmaşıklıktaki görevleri yerine getirmek için farklı gelişmişlik düzeylerine sahip çok çeşitli ayıklama çözümleri sunmaya hazırlanıyor. Spesifik gıda uygulamaları için hassas bir şekilde kalibre edilen makinelerin, birçok tohum ve tahıl türünün ayıklanmasında yüksek verimlilik sağladığı açıklandı.

Özel gereksinimlere bağlı olarak Ixus Bulk, Zea, TOMRA 3C ve Nimbus BSI+ gibi tohum ve tahıl ayıklama görevleri için uygun olan farklı makineleri bulunan firmanın, dünya genelinde birçok tesiste, tohum ve yem mısır, kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye, ayçiçeği çekirdeği, susam, kabak çekirdeği, kavrulmuş ve kavrulmamış kahve çekirdekleri gibi birçok ürünü yüksek verimlilikle ayıklanıyor.

Ayıklama makineleri, işleme hattından geçen ürünleri şekil, renk, yapı ve biyolojik özelliklerine göre inceliyor. Bu makineler, kalitelerine göre ürünü sınıflandırıyor, ayıklama verimliliğini artırıyor, hatalı seçimi en aza indiriyor, elle müdahale ihtiyacını ve el işçiliğini azaltıyor veya tamamen ortadan kaldırıyor. Ayrıca elle ayıklama performansı çalışana göre değişken, kusurlu ve özellikle işçiler yorgun olduğunda veya sıkıldığında hataya açıkken, optik ayıklama makineleri üstün doğruluk, tutarlı standartlar ve kesintisiz verimlilik ile saatlerce çalışabiliyor.

Öte yandan TOMRA makineleri, temiz tutulması kolay, gıda hijyenini iyileştirecek ve bakımı kolay olacak şekilde tasarlanarak hattın arıza süresini azaltıyor. Makine platformları sağlam olduğundan ve optik sensörleri en uygun şekilde yerleştirildiğinden, çalışma koşulları tozlu olduğunda veya aşırı sıcaklıklara maruz kaldığında bile ayıklama performansı yüksek standartta ve tutarlı oluyor. Kullanıcılar, bir vardiyanın başlangıcından sonuna kadar ayıklama performansında çok az kayıp olduğunu veya hiç olmadığı açıklandı.

 

Tags: #foodingredients#foodsorting#foodsortingmachineries#gida#gidaayiklama#gidaayiklamateknolojileri#gidateknolojileri#Nimbus#tarim#tarımfaaliyetleri#tarımkooperatifi#tohum#TOMRA#TOMRA3C#Tomrafood
Previous Post

Abalı Ayçiçek Yağı Uluslararası Lezzet Ödülü’nü kazandı

Next Post

Sigep 2022 The Dolce World Expo: Dondurma, tatlı, kahve ve unlu mamuller için en iyi fuar

editor

editor

Related Posts

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon
Haberler

Kocaman Balıkçılık: Türkiye’nin Köklü Balıkçılık Markasından Küresel Vizyon

by fdturkey
16/06/2025
PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor
Haberler

PepsiCo Türkiye “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı suyu doğaya geri kazandırıyor

by fdturkey
13/06/2025
Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor
Haberler

Tokyo, JOOP 2025 Yarışmasıyla Zeytinyağı ve Tasarımda Mükemmelliği Kutluyor

by fdturkey
13/06/2025
Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında
Haberler

Doritos’un yeni kampanyası “Herkes mi Doritos?” yayında

by fdturkey
13/06/2025
Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı
Haberler

Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün kadın çiftçilere verdiği eğitimlerin yeni dönemi tamamlandı

by fdturkey
13/06/2025
Next Post
Sigep 2022 The Dolce World Expo: Dondurma, tatlı, kahve ve unlu mamuller için en iyi fuar

Sigep 2022 The Dolce World Expo: Dondurma, tatlı, kahve ve unlu mamuller için en iyi fuar

Elektrik ve doğalgaz kısıntısının ardından sanayi üretimi 3 gün duracak

Elektrik ve doğalgaz kısıntısının ardından sanayi üretimi 3 gün duracak

Emirates, bitkisel bazlı gıdalara talepte artış gözlemledi

Emirates, bitkisel bazlı gıdalara talepte artış gözlemledi

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved