• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Laktoz intoleransı popülasyonun yüzde 65’nde görülüyor

Laktoz intoleransı popülasyonun yüzde 65’nde görülüyor

editor by editor
27/06/2022
in Sektör Güncel
Reading Time: 3 mins read
A A

Genel olarak popülasyonun yaklaşık yüzde 65’i bebeklikten sonra laktozu sindirme kabiliyetinde azalma ile karşı karşıya kalıyor. Yetişkinlikte laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu durum, laktoz içeren süt ürünleri tüketmesi halinde; 30 dakika ile 2 saat sonra başlayan karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve mide bulantısına sebep oluyor. Bu tip sorunlar yaşaya bireylerin sorunu göz ardı etmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirme yeteneğinin bozulması olan laktoz intoleransı yetişkinlerde bazı problemlere neden oluyor. Yetişkinlikte laktoz intoleransı, bebeklikten sonra laktaz üretiminin azalmasından kaynaklanıyor. Laktoz intoleransı olan bireyler, laktoz içeren süt ürünleri tüketmesi halinde; 30 dakika ile 2 saat sonra başlayan karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı ve ishal sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Öte yandan bu durumdan etkilenen bireyler taze sütü sindirmekte zorluk yaşarken peynir veya yoğurt gibi bazı süt ürünlerini rahatsızlık duymadan tüketebiliyor. Bunun nedeni ise sütten elde edilen yoğurt ve peynirdeki laktazın süte kıyasla bu besinlerin içerisinde daha az miktarda bulunuyor olması. Bu gıdalar, sütteki laktozun çoğunu parçalayan fermantasyon süreçleri kullanılarak yapılıyor.

Sağlıklı yaşam alanında uluslararası referans kurumlardan en güncel bilgileri kamuoyunun dikkatine sunan Sabri Ülker Vakfı, laktoz intoleransına ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor.

Konjenital laktaz eksikliğinden kaynaklanan bebeklik döneminde laktoz intoleransı nadir görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum en çok 60 bin yeni doğandan 1’inin etkilediği Finlandiya’da yaygın olarak görülüyor. Genel olarak popülasyonun yaklaşık yüzde 65’i bebeklikten sonra laktozu sindirme kabiliyetinde azalmaya ile karşı karşıya kalıyor. Yetişkinlikte laktoz intoleransı en çok Doğu Asya kökenli insanlarda görülmekle birlikte, bu topluluklarda yaşayanların yaklaşık yüzde 85’i bu durumdan etkileniyor. İstatistikler Batı Afrika, Arap, Yahudi, Yunan ve İtalyan kökenli insanlarda da çok yaygın olarak görüldüğünü ortaya koyuyor. Laktoz intoleransı prevalansı, önemli bir besin kaynağı olarak fermente edilmemiş süt ürünlerine uzun bir bağımlılık geçmişi olan popülasyonlarda ise en düşük. Örneğin, Kuzey Avrupa kökenli insanların sadece yüzde 5’i laktoz intoleransına sahip.

Bazı bireylerde semptomlar yaşlandıkça ortaya çıkıyor

Bebeklerde görülen laktoz intoleransı (konjenital laktaz eksikliği), laktaz enziminin üretilmesinden sorumlu LCT genindeki mutasyonlardan kaynaklanıyor. Doğuştan laktaz eksikliğine neden olan mutasyonların, laktazın işlevini etkilediği ve bu durumdan etkilenen bebeklerin anne sütü veya formülündeki laktozu sindirme yeteneğinin ciddi şekilde bozulmasına neden olduğu öne sürülüyor.

Çoğu insanda görülen yetişkinlikteki laktoz intoleransına ise, bebeklikten sonra LCT geninin yavaş yavaş azalan aktivitesi neden oluyor. LCT gen ekspresyonu, MCM6 adı verilen yakındaki bir gen içinde yer alan bir DNA dizisi tarafından kontrol ediliyor. Bazı bireyler, bu elementte ince bağırsakta sürekli laktaz üretimine ve yaşam boyunca laktozu sindirme yeteneğine yol açan kalıtsal değişikliklere sahip. Bu değişikliklere sahip olmayan kişilerde ise yaşlandıkça laktozu sindirme yeteneği azalıyor ve bu da laktoz intoleransının belirti ve semptomlarının görülmesi ile sonuçlanıyor.

Tags: #fermantasyon#finlandiya#laktaz#laktoz#laktozintoleransı#peynir#SabriÜlker#sindirim#sindirimsistemi#sut#suturunleri#yogurt
Previous Post

E-İhracat pazarı ivme kazanıyor

Next Post

Banvit, Lezzet Serisi’ne “Fırınlık Soslu Bütün Tavuk”u ekledi

editor

editor

Related Posts

Egeli kuru meyve ihracatçıları TİM ilk 1000 ihracatçı listesine damga vurdu   
Sektör Güncel

Egeli kuru meyve ihracatçıları TİM ilk 1000 ihracatçı listesine damga vurdu  

by fdturkey
12/06/2024
Herbalife’tan DNA tabanlı botanik kimlik doğrulama programı
Sektör Güncel

Herbalife’tan DNA tabanlı botanik kimlik doğrulama programı

by fdturkey
10/06/2024
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nden Dünya Çevre Günü’nde Toprakla Barış çağrısı
Sektör Güncel

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nden Dünya Çevre Günü’nde Toprakla Barış çağrısı

by fdturkey
05/06/2024
Tetra Pak, Avrupa Birliği genelinde geri dönüşümü artırmak için yatırımlar yapıyor
Firmalardan haberler

Tetra Pak, Avrupa Birliği genelinde geri dönüşümü artırmak için yatırımlar yapıyor

by fdturkey
15/03/2024
Hindistan ihracatçılar için yükselen bir yıldız
Haberler

Hindistan ihracatçılar için yükselen bir yıldız

by fdturkey
27/12/2023
Next Post
Banvit, Lezzet Serisi’ne “Fırınlık Soslu Bütün Tavuk”u ekledi

Banvit, Lezzet Serisi’ne “Fırınlık Soslu Bütün Tavuk”u ekledi

Vegan peynir pazarında beklenmedik bir yükseliş gerçekleşiyor

Vegan peynir pazarında beklenmedik bir yükseliş gerçekleşiyor

Knorr Çabuk Mac&Cheese raflarda yerini alıyor

Knorr Çabuk Mac&Cheese raflarda yerini alıyor

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved