Yüksek besin değeriyle protein, kalsiyum ve vitaminler açısından zengin olan süt, milyonlarca insanın kahvaltıdan akşam yemeğine kadar pek çok öğününde yer alıyor. Tüketime uygun hale gelmesi için çeşitli ısıl işlemlerden geçirilen süt, bu sayede zararlı mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli bir şekilde tüketilebiliyor.
Sütün hem zararlı mikroorganizmalardan arındırılmasını hem de uzun raf ömrü kazanmasını sağlayan UHT işlemi ise sütün kısa süreliğine en az 135°C’ye kadar ısıtılıp birkaç saniye bu sıcaklıkta tutulduktan sonra hızla oda sıcaklığına soğutulmasıyla gerçekleştiriliyor. Aseptik ambalajlarla paketlenen bu sütler, aylarca tazeliğini koruyabiliyor. Ancak UHT sütlerin pastörize ya da taze sütlere göre daha az besleyici olduğu, katkı maddesi içerdiği ya da doğal olmadığı gibi yaygın yanlış bilgiler, tüketicilerin akıllarında soru işaretleri oluşturabiliyor. Tetra Pak, UHT süt rehberiyle bu konudaki efsaneleri açıklığa kavuşturarak tüketicilerin doğru bilgiye ulaşmasına yardımcı oluyor.
İşte UHT sütler hakkında efsaneler ve gerçekler:
- EFSANE: “UHT işleminde süt besin değerini kaybeder.”
- GERÇEK: UHT işlemi sırasında sütteki protein, kalsiyum ve D vitamini gibi temel besin öğeleri korunur. Bu nedenle UHT süt, besin değeri açısından diğer süt türlerinden farklı değildir.
- EFSANE: “UHT süt katkı maddesi içerir.”
- GERÇEK: UHT süt, ultra yüksek ısıl işlemle tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırılır ve aseptik ambalajlarla paketlenir. Bu sayede dışarıdan herhangi bir zararlı mikroorganizmanın süte girmesi engellenir ve soğutmaya ihtiyaç duymadan aylarca
güvenli şekilde saklanabilir. UHT sütte zararlı mikroorganizma üremediği için koruyucu ya da katkı maddesi eklenmesine gerek yoktur.
- EFSANE: “UHT süt doğal değildir.”
- GERÇEK: UHT işlemi, yalnızca sütteki zararlı mikroorganizmaları yok etmeye yönelik bir ısıl işlemdir. Sütün doğal yapısı korunur ve içine herhangi bir yapay bileşen eklenmez.
- EFSANE: “UHT sütün tadı farklıdır çünkü kimyasal işlem görmüştür.”
- GERÇEK: UHT sütün tadı, daha yüksek sıcaklıkta işlem görmesinden dolayı pastörize süte kıyasla hafifçe farklı olabilir. Genellikle daha pişmiş, zengin ve kremamsı bir tat olarak tanımlanır. Ancak bu fark kimyasal bir değişimden değil, yalnızca ısı işleminden kaynaklanır ve süt aynı sıcaklıkta tüketildiğinde tat farkı büyük ölçüde azalır.
- EFSANE: “UHT süt yemekler için uygun değil.”
- GERÇEK: UHT süt, mutfakta kullanım açısından oldukça pratiktir. Hafifçe tatlı ve kremsi tadı sayesinde bazı tariflerde şeker ihtiyacını bile azaltabilir. Dayanıklılığı ve kolay saklanabilirliği nedeniyle birçok profesyonel şef tarafından da tercih edilmektedir.
Tetra Pak, aseptik karton ambalajları ile sütü güvenli ve lezzetli bir şekilde evlerinize getiriyor
Tüketicilerin sağlığı açısından hataya yer olmayan bir süreç olan UHT süt işlemede tüm işlemlerin steril ve hijyenik olması gerekiyor. Aynı zamanda UHT sütün uzun ömürlü korunması için de güvenilir ambalajlarla paketlenmesi gerekiyor. Dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak ise hem gıda prosesinde hem de ambalaj konusunda piyasadaki en iyi çözümleri geliştiriyor.
Aseptik gıda prosesi teknolojisinin mucidi olan Tetra Pak en üst düzeyde hijyenik tasarımlar sunarak en yüksek gıda güvenliğini, süt standardizasyonunu ve maliyet etkinliği bir arada sunuyor.
Ayrıca Tetra Pak, aseptik karton ambalajlar teknolojisindeki onlarca yıllık deneyimiyle sıvı gıda veya içeceklerin tadını, görünümünü, dokusunu ve ürün kalitesini koruyarak evlerinize ulaştırmaya da yardımcı oluyor.
2024 yılında, bu alandaki en yeni çözümü olan Tetra Brik® Aseptic Ultra Edge ambalajını Türkiye’de kullanıma sunan Tetra Pak, bu yenilikçi, akıllı, çevreye duyarlı ambalajıyla karton içecek paketlemesinde yeni bir standart belirliyor. Lojistik açısından elverişli, tutuş ve dökme yönünden kullanışlı, rafta duruşuyla şık ve sürdürülebilirlik kimliğiyle güçlü, ultra akıllı özelliklere sahip Ultra Edge, süt, meyve suyu ve bitki bazlı içecek paketlerinin ortam sıcaklığında dağıtımı için ideal bir seçenek sunuyor.
Kullanıcı dostu akıllı bir tasarıma sahip olan Tetra Brik® Aseptic Ultra Edge, oksijen, ışık ve nem gibi dış etkenlere karşı güçlü bir bariyer oluşturarak mükemmel bir paketleme çözümü sunuyor. Paketlenen gıdaların lezzeti ve besin değeri uzun süre korunabildiği için tüketicilere her zaman taze ve kaliteli gıdalara güvenle erişebiliyor.