• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Sürdürülebilir Gıda Platformu Önemli Bir Çalışma Gerçekleştirdi

Sürdürülebilir Gıda Platformu Önemli Bir Çalışma Gerçekleştirdi

Beş farklı gıda üretim sektörü için ‘‘Gıda Üretim Yerlerinde Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu’’’ Hazırlandı

fdturkey by fdturkey
08/05/2024
in Firmalardan haberler, Haberler
Reading Time: 2 mins read
A A

Günümüz ve gelecek nesiller için sağlıklı, güvenilir ve daha iyi gıda hedefi doğrultusunda değişim ve dönüşümünü hızlandırmak misyonuyla ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin yürütücülüğüyle 2015 yılında kurulan Sürdürülebilir Gıda Platformu, tüm ekosistemi kapsayan üyeleri ile çalışmalarına devam ediyor.

Sürdürülebilir Gıda Platformu, bu çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek Gıda Atığı ve Kaybı çalışma grubu üyeleri ile birlikte, beş farklı sektör kapsamında ‘‘Gıda Üretim Yerlerinde Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu’nun yazılmasını sağladı.  Bilindiği üzere global olarak, üretilen her 3 gıdadan 1’i maalesef çöpe atılıyor. Gıda üretiminde hammadde, su, toprak, işgücü ve zaman kullanılırken, bir gıda çöpe atıldığında bu kullanılan kaynaklar da gıda ile birlikte çöpe atılıyor. Bir yandan sınırsız olmayan hammadde, su, doğal kaynaklar günden güne azalırken ve bir yandan da dünyada açlıkla mücadele eden insanlar artarken, mevcut doğal kaynakların etkin şekilde kullanılması, gıdanın sorumlu bir şekilde üretilmesi ve tüketilmesi şu anda oldukça kritik hale geliyor. Bu nedenle gıdada yaşanan kayıp ve israflar için hem bireysel anlamda hem de sektörel bazda ortak çalışmalar yapılması oldukça önem arz ediyor.

Bu farkındalık ve bilinç ile yola çıkarak, Gıda Atığı ve Yönetimi başkanı Migros başta olmak üzere, çalışma grubu üyesi Balparmak, Banvit, Doğadan, Eker, K.F.C. Gıda, Kızılay İçecek, Muratbey, Pınar Su ve İçecek, Reis Gıda, Uludağ İçecek, gıda üretim sektöründe gıda kayıplarının azaltılmasına yönelik 5 farklı kılavuzun hazırlanmasında önemli katkılar ortaya koydu. Kırmızı Et ve Kümes Hayvanları, Süt ve Süt Ürünleri, Alkolsüz İçecekler, Bal ve Arı Ürünleri, Hububat, Kuru Meyve ve Çay sektörleri kapsamında hazırlanan kılavuzlarda iki bölüm yer alıyor. İlk bölümde, dünyada ve ülkemizdeki gıda kaybı ve israfının mevcut durumu, azaltılmasının önemi ve potansiyel çözüm örneklerine yer veriliyor. İkinci bölümde ise o sektör özelinde proses kayıpları ve iyi üretim uygulamaları detaylandırıyor. Bu iyi üretim uygulamalarına örnek olarak, doğru hammadde seçimi, ambalaj teknolojisi, eğitimler, doğru etiketleme ve raf ömrü gibi konuları bulunuyor. Kılavuzun en son bölümünde de geri kazanım hiyerarşisine uygun olarak bağış, biyogaz ve kompost yöntemleriyle ilgili bilgilere yer veriliyor.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da GIDANI KORU çalışmaları kapsamında görüş ve değerlendirmeleriyle önemli katkılar sağladığı ve herkesin erişimine açık olan kılavuzlara https://bit.ly/sgp-sektorel-kilavuzlar adresinden erişim sağlayabilirsiniz.

Sürdürülebilir Gıda Platformu, önümüzdeki dönemde de tüm ekosistemi kapsayan üyeleri ile çalışmalarına devam edecek.

Tags: #çevreselbilinç#çöp#geri dönüşüm#gidauretimi#gıdaisrafı#kaynaklar#kılavuz#orman#proseskaybı#surdurulebilirgida#sürdürülebilirlik#tarim#urun
Previous Post

DİMES Bir Kez Daha Dünyanın En Başarılı Markaları Arasında Ödül Aldı

Next Post

Ofçay ambalajlarını tazeledi

fdturkey

fdturkey

Related Posts

Indomie Türkiye, tarladan sofraya uzanan sürdürülebilir üretim modeliyle geleceğe yatırım yapıyor
Haberler

Indomie Türkiye, tarladan sofraya uzanan sürdürülebilir üretim modeliyle geleceğe yatırım yapıyor

by fdturkey
27/06/2025
Turizm sezonu açıldı,  donuk unlu ürünlere talep arttı
Haberler

Turizm sezonu açıldı, donuk unlu ürünlere talep arttı

by fdturkey
27/06/2025
Ege Bölgesi’nde gıda sektöründe ihracatını en çok arttıran hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü oldu
Haberler

Ege Bölgesi’nde gıda sektöründe ihracatını en çok arttıran hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü oldu

by fdturkey
26/06/2025
DİMES 2025 Hedeflerini Açıkladı
Haberler

DİMES 2025 Hedeflerini Açıkladı

by fdturkey
25/06/2025
Bi’Güzel, The International Taste Institute’den beş ödül aldı
Haberler

Bi’Güzel, The International Taste Institute’den beş ödül aldı

by fdturkey
25/06/2025
Next Post
Ofçay ambalajlarını tazeledi

Ofçay ambalajlarını tazeledi

Herbalife, liderlik eğitimleriyle iş hayatında fırsat eşitliğine destek oluyor

Herbalife, liderlik eğitimleriyle iş hayatında fırsat eşitliğine destek oluyor

Nestlé Professional, Kahve Kavurma Çözümü Roastelier by NESCAFÉ’yi Sektöre Tanıttı

Nestlé Professional, Kahve Kavurma Çözümü Roastelier by NESCAFÉ’yi Sektöre Tanıttı

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved