• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Lesaffre Türkiye, Anadolu’nun 5 bin yıllık mirasına sahip çıkıyor!

Lesaffre Türkiye, Anadolu’nun 5 bin yıllık mirasına sahip çıkıyor!

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü’nde yapılan kazılarda, tam 5 bin yıl öncesine ait mayalanmış, şekil verilmiş ve pişirilmiş ekmek kalıntıları bulundu. Ekmeğin insanlık tarihinin en eski ve en temel besin kaynaklarından biri olduğunu kanıtlayan bu eşsiz keşif, 'Küllüoba Ekmeği'ne de ilham kaynağı olurken, önemli bir iş birliğinin de temelini attı. 170 yılı aşkın bilgi birikimiyle maya endüstrisinde global bir referans olan Lesaffre, yaklaşık 30 yıldır devam eden bu önemli kazıya destek oluyor. Dünyadaki her 3 ekmekten birinin üretiminde katkısı bulunan Lesaffre, gezegeni beslemek ve korumak misyonuyla, kültürel mirasa sahip çıkıyor

fdturkey by fdturkey
19/08/2025
in Haberler
Reading Time: 2 mins read
A A

Lesaffre Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde, Prof. Dr. Murat Türkteki’nin liderliğinde yürütülen Küllüoba Arkeolojik kazı çalışmalarına destek oluyor. Yaklaşık 30 yıldır devam eden ve bugüne kadar pek çok önemli veri elde edilen kazılarda, son olarak Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü’nde tam 5 bin yıl öncesine ait mayalanmış ve pişirilmiş ekmek kalıntıları bulunmuştu.

Ekmek yapımı nesilden nesile aktarılan miras

“Gezegeni beslemek ve korumak” misyonuyla faaliyet gösterdiklerini ifade eden Lesaffre Türkiye Genel Müdürü Ünsal Yamaner, Küllüoba projesinin kendileri için yalnızca bir sponsorluk çalışması değil, Anadolu’nun erken dönem yerleşim kültürü ve beslenme alışkanlıklarına ışık tutan eşsiz bir hazine olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ekmek yapımı ve fermantasyon, insanlık tarihinin en eski kültürel miraslarından biri.  Küllüoba Höyüğü’ndeki kazılarda ortaya çıkan ilk mayalanmış, şekil verilmiş ve pişirilmiş ekmek kalıntılarının ve çıkacak yeni bulguların; ekmek yapımına ve insanlığın beslenme yolculuğuna dair yeni bilgiler sağladığına inanıyorum. Kültürel mirasımızı korumak, sadece geçmişe saygı duymak değil, aynı zamanda geleceğin inovasyonları için bir ilham kaynağı. Bu sebeple böylesi önemli bir çalışmaya katkı sunmak bizim için çok kıymetli. Bu değerli çalışmayı yürüten Prof. Dr. Murat Türkteki ve ekibine, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, ekmeğin üretilmesini sağlayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’ye ve Halk Ekmek A.Ş.’ye ve bu projeye destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Lesaffre Türkiye, Küllüoba kazılarına sağladığı finansal desteğin yanı sıra, kazı alanında güvenli yürüyüş yolları, ziyaretçiler için karşılama ve dinlenme alanları gibi düzenlemelerle ziyaretçi deneyimini de iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, bölgenin zengin tarihsel geçmişini yaşatmak amacıyla, yaklaşık 5.000 yıl önce bölgede yetiştiği bilinen buğday çeşitlerinin korunması ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çalışmalar da planlanıyor.

Bu iş birliği, Lesaffre’nin 170 yılı aşkın süredir taşıdığı fermantasyon mirasını, Anadolu’nun binlerce yıllık ekmek geleneğiyle buluşturarak geçmişten geleceğe uzanan güçlü bir köprü kuruyor.

Tags: #5BinYıllıkMiras#Arkeoloji#EkmekTarihi#eskisehir#fermantasyon#gida#Küllüoba#KüllüobaEkmeği#LesaffreTürkiye#sürdürülebilir
Previous Post

Hayvansal yağlar kanserle savaşan hücrelerin fonksiyonlarını bozarken bitkisel yağlar bu hücreleri koruyor

Next Post

Food & lngredients International August 2025

fdturkey

fdturkey

Related Posts

Mandalinada ihracat hedefi 500 milyon dolar, satsuma mandalinada 125 milyon dolar
Haberler

Mandalinada ihracat hedefi 500 milyon dolar, satsuma mandalinada 125 milyon dolar

by fdturkey
13/10/2025
Red Bull Peach Edition, Yenilenen Şeftali Aromasıyla Her Gün Seninle
Haberler

Red Bull Peach Edition, Yenilenen Şeftali Aromasıyla Her Gün Seninle

by fdturkey
10/10/2025
Dardanel, Anuga’da Yenilikçi Ürünleriyle İlgi Odağı Oldu
Haberler

Dardanel, Anuga’da Yenilikçi Ürünleriyle İlgi Odağı Oldu

by fdturkey
09/10/2025
Şenpiliç, Türkiye 15. Gıda Kongresi’nde gıda güvenliği vizyonunu paylaştı
Haberler

Şenpiliç, Türkiye 15. Gıda Kongresi’nde gıda güvenliği vizyonunu paylaştı

by fdturkey
09/10/2025
Malezya Palm Yağı Forumu (MPOF) Türkiye 2025, Sektörün Küresel Liderlerini İstanbul’da Ağırladı
Haberler

Malezya Palm Yağı Forumu (MPOF) Türkiye 2025, Sektörün Küresel Liderlerini İstanbul’da Ağırladı

by fdturkey
09/10/2025
Next Post
Food & lngredients International August 2025

Food & lngredients International August 2025

Eksun Gıda 6 Aylık Dönemde  FAVÖK Tutarını 144 Milyon TL’ye Taşıdı

Eksun Gıda 6 Aylık Dönemde FAVÖK Tutarını 144 Milyon TL’ye Taşıdı

Arılar olmadan gıda güvenliği mümkün değil

Arılar olmadan gıda güvenliği mümkün değil

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved