• Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
  • English
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Food Turkey
No Result
View All Result
Lesaffre Türkiye, Dünya Ekmek Günü’nde geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor

Lesaffre Türkiye, Dünya Ekmek Günü’nde geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor

16 Ekim her yıl Dünya Ekmek Günü olarak anılıyor. 170 yılı aşkın bilgi birikimiyle maya endüstrisinde global bir referans olan Lesaffre, Anadolu’nun ekmek kültürüne ışık tutan, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü’nde yapılan kazılara destek olmayı sürdürüyor. Bu iş birliği, Lesaffre’nin fermantasyon alanındaki bilgi birikimini, Anadolu’nun binlerce yıllık ekmek geleneğiyle buluşturarak geçmişten geleceğe uzanan güçlü bir köprü oluşturuyor

fdturkey by fdturkey
15/10/2025
in Haberler
Reading Time: 2 mins read
A A

Dünyada her yıl 16 Ekim, Dünya Ekmek Günü olarak anılıyor. Dünya Ekmek Günü kapsamında, insanlık tarihinin en kadim besinlerinden biri olan ekmeğin; kültür, tarih ve toplumsal hafıza açısından taşıdığı anlamı hatırlamak ve geleceğe aktarmak için projeler, etkinlikler ve duyurular gerçekleştiriliyor. Lesaffre Türkiye de bu özel günde, Anadolu topraklarında bulunan en eski mayalanmış ve pişirilmiş ekmek kalıntılarının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Arkeolojik Kazılarına verdiği desteği yeniden vurguluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Prof. Dr. Murat Türkteki’nin bilimsel danışmanlığında yürütülen kazılar, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yer alan Küllüoba Höyüğü’nde yaklaşık 30 yıldır devam ediyor. Bu çalışmalarda ortaya çıkarılan 5 bin yıllık mayalanmış, şekil verilmiş ve pişirilmiş ekmek kalıntıları, yalnızca Türkiye değil, dünya arkeoloji ve gastronomi literatürü açısından da büyük önem taşıyor.

“Bu kadim mirasın korunmasına katkı sunmaktan gurur duyuyoruz”

Lesaffre Türkiye Genel Müdürü Ünsal Yamaner, bu anlamlı günde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ekmek yapımı ve fermantasyon, insanlık tarihinin en köklü kültürel miraslarından biri. Lesaffre olarak 170 yılı aşkın süredir taşıdığımız fermantasyon bilgisiyle, bu kadim mirasın korunmasına katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. Küllüoba kazılarında bulunan 5 bin yıllık mayalanmış ekmek kalıntısı, yalnızca arkeolojik bir bulgu değil; aynı zamanda Anadolu’nun beslenme alışkanlıklarına, tarım kültürüne ve insanlığın ortak mutfak mirasına dair çok değerli bir kanıt. Bu keşiflerin, geleceğin gıda teknolojilerine de ilham vereceğine inanıyoruz.” 

Ziyaretçilerin deneyimini iyileştirmeyi de hedefliyor

Lesaffre Türkiye, sadece finansal destek sağlamakla kalmıyor; kazı alanında güvenli yürüyüş yolları, ziyaretçiler için karşılama ve dinlenme alanları gibi fiziki düzenlemelerle, bölgeye gelen ziyaretçilerin deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, yaklaşık 5 bin yıl önce bölgede yetiştiği bilinen yerel buğday türlerinin korunması ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla yeniden canlandırılmasına yönelik projeler de planlanıyor.

Küllüoba kazılarıyla kurulan bu iş birliği, Lesaffre’nin fermantasyon alanındaki bilgi birikimini, Anadolu’nun binlerce yıllık ekmek geleneğiyle buluşturarak geçmişten geleceğe uzanan güçlü bir köprü oluşturuyor. Lesaffre Türkiye, ekmekle yoğrulmuş bu kültürel mirası koruyarak hem bugünü anlamlı kılmayı hem de gelecek nesillere ilham vermeyi amaçlıyor.

Tags: #dunyaekmekgunu#ekmekkültürü#fermantasyon#gida#gidasektoru#gıdaendüstrisi#gıdateknolojisi#lesaffre#LesaffreTürkiye#mayaendüstrisi
Previous Post

Yerli Üretimle Güçlenen Sürdürülebilir Gelecek

Next Post

Tetra Pak, Gıda İşleme ve Paketlemede Geleceğin Çözümlerini Avrasya Ambalaj Food-Tech 2025’te Sunuyor

fdturkey

fdturkey

Related Posts

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar: “Tüketiciyi Tanımadan İnovasyon Geliştirilemez”
Haberler

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar: “Tüketiciyi Tanımadan İnovasyon Geliştirilemez”

by fdturkey
15/10/2025
Tetra Pak, Gıda İşleme ve Paketlemede Geleceğin Çözümlerini Avrasya Ambalaj Food-Tech 2025’te Sunuyor
Haberler

Tetra Pak, Gıda İşleme ve Paketlemede Geleceğin Çözümlerini Avrasya Ambalaj Food-Tech 2025’te Sunuyor

by fdturkey
15/10/2025
Yerli Üretimle Güçlenen Sürdürülebilir Gelecek
Haberler

Yerli Üretimle Güçlenen Sürdürülebilir Gelecek

by fdturkey
15/10/2025
Pastavilla’dan “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”nda kadınlara çağrı
Haberler

Pastavilla’dan “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”nda kadınlara çağrı

by fdturkey
15/10/2025
Yörsan, Tarımsal Üretimin Kalbindeki Kadın Gücünü Kutluyor
Haberler

Yörsan, Tarımsal Üretimin Kalbindeki Kadın Gücünü Kutluyor

by fdturkey
14/10/2025
Next Post
Tetra Pak, Gıda İşleme ve Paketlemede Geleceğin Çözümlerini Avrasya Ambalaj Food-Tech 2025’te Sunuyor

Tetra Pak, Gıda İşleme ve Paketlemede Geleceğin Çözümlerini Avrasya Ambalaj Food-Tech 2025’te Sunuyor

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar: “Tüketiciyi Tanımadan İnovasyon Geliştirilemez”

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar: “Tüketiciyi Tanımadan İnovasyon Geliştirilemez”

Please login to join discussion

ONLINE MAGAZINE

The Latest Video News

Newsletter

  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın
Call us: +90 212 454 22 22

© Copyright 2025, All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Hakkımızda
  • Haberler
  • Medya Kit
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
  • Bize Ulaşın

© Copyright 2025, All Rights Reserved